(Last Updated On: 5. april 2022)

Gå dig til en gratis hjertestarter.

En hjertestarter er med til at redde liv. (Foto: Linda Johansen/Hjerteforeningen)

Stevns: Hurtig hjælp med livreddende førstehjælp og en hjertestarter er afgørende for chancen for at overleve et hjertestop.

Ved Hjerteforeningens Landsuddeling den 24. april 2022 bliver der igen samlet ind for at kunne dele endnu flere døgntilgængelige hjertestartere ud, og tilmeldingen er allerede åben.

– Hvert sekund tæller, når et medmenneske falder om med hjertestop. Hurtig hjælp er den bedste mulighed for at overleve hjertestoppet. Sandsynligheden for at overleve er helt op mod 70 procent, hvis en person med hjertestop modtager livreddende førstehjælp med brug af hjertestarter inden for tre til fem minutter, forklarer Hjerteforeningens administrerende direktør, Anne Kaltoft.

Selvom der er sket en meget stor fremgang i antallet af danskere, der træder til og yder livreddende førstehjælp, er det ifølge Anne Kaltoft stadig kun i ni procent af tilfældene med hjertestop, at der bliver anvendt en hjertestarter, før ambulancen ankommer og fortsætter.

– Vi kan sammen ændre på den statistik. Jeg opfordrer til, at den enkelte stiller sig selv spørgsmålet: Hvor langt væk kan jeg nå at hente en hjertestarter inden for de anbefalede tre til fem minutter og nå tilbage til hjertestoppet med den livsvigtige hjælp. Og hænger der i lokalområdet døgntilgængelige hjertestartere tæt nok til, at jeg kan nå tilbage med hjælpen? Hvis ikke vil jeg invitere danskerne til at gå med ved Hjerteforeningens Landsuddeling 2022, siger Anne Kaltoft.

Hvad, hvornår og hvordan

Alle kan være med til at gå for en hjertestarter ved Hjerteforeningens Landsuddeling søndag den 24. april.

Konceptet er enkelt: Når en indsamlingsgruppe har gået mindst 15 indsamlingsruter enten fysisk eller digitalt, kvitterer Hjerteforeningen med en kvalitetshjertestarter til ophængning på et valgfrit sted – inklusiv klimaskab og et års serviceaftale. Eneste krav er, at hjertestarteren skal være tilgængelig for alle hele døgnet.

Man kan også erstatte en eller flere indsamlingsruter med en digital indsamlingsrute. Når en digital indsamling kommer over 1.100 kroner, tæller det for en indsamlingsrute.

I spidsen for hver indsamlingsgruppe står en gruppestarter, der kan invitere andre i sit netværk til at gå med.

Indsamlingsgrupperne bestemmer selv, hvor hjertestarteren skal hænges op. Grupperne kan derfor gøre en indsats for at lukke huller i Danmarkskortet – der hvor der er langt til en hjertestarter.

Sådan melder man sig

Vil man gerne stå i spidsen for en indsamlingsgruppe ved Hjerteforeningens Landsuddeling 2022, kan man læse mere og melde sig til på gådigtilenhjertestarter.dk ved at trykke på knappen ’Start en gruppe’. Det er også muligt at melde sig som indsamler ved at trykke på knappen ’Bliv indsamler’.

Landsuddelingen bliver igen i 2022 en kontantfri indsamling, hvilket betyder, at alle donationer skal gives via MobilePay, SMS eller bankoverførsel.

Hjerteforeningen oplyser, at kontantfriheden sikrer en kontaktfri og tryg indsamling, der samtidig lader Hjerteforeningen bruge færre penge på administration og flere penge på at dele hjertestartere ud.
rmh

Hvad er en hjertestarter?

  • En hjertestarter er et apparat, der kan “genstarte” hjertet efter hjertestop ved at give et eller flere elektriske stød gennem brystkassen.
  • Hjertestarteren kaldes også en defibrillator eller en AED, som er forkortelsen for Automatisk Ekstern Defibrillator.
  • Hjertestarteren består af selve maskinen og to elektroder. Gennem elektroderne kan hjertestarteren aflæse hjertets elektriske rytme og vurdere, om der skal afgives stød.
  • Der findes mange forskellige typer af hjertestartere, men de kan alle analysere hjertets rytme og give et stød, hvis det er nødvendigt.
  • Hele vejen gennem processen fortæller hjertestarteren, hvad man skal gøre. For eksempel: hvordan elektroderne sættes rigtigt på, hvornår den tilskadekomne må berøres, og om man skal trykke på den knap, der udløser stødet.

Kilde: Trygfonden

 

Skriv en kommentar