(Last Updated On: 21. februar 2019)

Ole med en af avlshopperne, Alicia, som for øvrigt er søster til Takethem. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Store Heddinge: På Erikstrup Mark, lige uden for Store Heddinge, går en flok heste ofte rundt i foldene. Her går hopperne side om side med deres føl og græsser, løber og leger – året rundt.

Det er travheste, avlet og passet af 74-årige Ole Berg Thomsen, der i en stor del af sit liv har opdrættet de ædle dyr. Og han har evnerne, for mange af Oles heste har løbet sig helt i front på travbaner, både herhjemme og ude i verden.

Et liv med heste

Ole Berg Thomsen har altid haft med heste at gøre. På gården hjemme i Salling ved Skive, hvor han som 6-årig passede familiens arbejdsheste. Siden på de gårde, som han kom ud at tjene på, og i 1965 blev han bestyrer af Danmarks største travstutteri i Fredensborg.

– Det var her, jeg fik interessen for travheste. Senere fik jeg selv travheste og kørte løb i både Århus, Bjæverskov og Charlottenlund, fortæller Ole Berg Thomsen.

Selvom hestene har fyldt og stadig fylder meget i Oles liv, har han også opnået og oplevet mange andre ting i sit liv. Han har blandt andet været soldat, gået på landboskole, været skovhugger i Norge, fået en uddannelse som tids- og metodestudietekniker.

Og i 1968 blev han gift, tre år senere flyttede han sammen med sin daværende hustru til Erikstrup Mark. Her fik de sammen tre børn, og Ole var i mange år vognmand og handlede med hø.

Mere end 100 føl

På landmandsstedet på Erikstrup Mark, der i dag tæller 16 hektar jord, havde familien i en årrække en jerseybesætning med 35 malkekøer i løsdrift. Køerne forsvandt i slutningen af 1980’erne, men heste er her stadig.

I dag er det dog ikke længere Oles egne heste, men primært udenlandske heste, som han avler, passer og sælger videre for ejerne.

Et til tre føl kommer til verden hvert år.

– Det første føl blev født i 1972, hun hed Martine, husker Ole.

Sidste år kom fire føl til verden på Erikstrup Mark. I alt har han avlet i omegnen af 100 føl, hvoraf flere er solgt til udlandet.

Stjernen Takethem

Blandt de nulevende er den 9-årige hingst Takethem, som gør sig særdeles godt på travbaner i både ind- og udland, med træner Steen Juul i sulkyen.

Trods sin, for en travhest, høje alder, er Takethem stadig med helt i front på travbanerne. I december sidste år og januar i år var der flotte resultater fra den hurtige hingst ved løb i Paris. På travbanen i Lunden i april blev resultatet en sejr. I maj deltog Takethem i verdens største sprinterløb for ældre heste, Eliteloppet i Stockholm, og der venter ham muligvis en tur til Paris igen dette efterår.

Takethem er i dag Danmarks hurtigste, danske hest gennem alle tider, og dermed hurtigere en travlegenden Tarok.

– Skal man sammenligne Tarok ved sit største løb for 3-åringe med Takethem i et tilsvarende løb, så ville Takethem være i mål cirka 200 meter foran Tarok på en 2.600 meter distance, forklarer Ole.

– Det er udviklingen fra generation til generation, den genetiske udvikling, foderet og træningen. Ligesom vi mennesker også bliver hurtigere, siger den garvede travhesteopdrætter, som ud over at være god til at spotte det rigtige genmateriale og udvikle talentet, også har en meget rolig og tillidsskabende tilgang til sine heste.

Det mærker man straks på vej ud til en af foldene, hvor flere af hestene – de unge føl i god fart, hopperne i et mere adstadigt tempo – nærmer sig Ole. Nysgerrigt stikker de deres muler frem, og det er ikke fordi, der ligge gulerødder i lommen, men det udløser et kærligt klap på halsen eller en aen på mulen.

Luft, motion og blue grass

Ole deler gerne ud af sine mange års erfaringer.

– Skal man avle et føl, skal man først og fremmeste have noget stabilt og ordentligt at arbejde med, understreger han med henvisning til hoppen, føllets mor.

– Og så skal hestene have masser af frisk luft. Hos mig går de ude døgnet rundt fra april til november. De skal have meget motion og god plads til at løbe på, forklarer Ole, der er overbevist om, at jorden på Erikstrup Mark er særdeles velegnet til formålet.

– Her findes de sammen mikroorganismer i jorden, som der er i Kentucky, USA’s hesteeldorado, fortæller den erfarne opdrætter, der endda har valgt at dyrke samme græssort, som de gør i store dele af Kentucky, hvor mange fuldblodsheste bliver opdrættet.

– Græssorten hedder Blue Grass, og den har et højere sukkerindhold end de gængse græssorter. Vi har et sammenligneligt klima med Kentucky, så græsset klarer sig fint her, siger Ole, der indtil for 15 år siden selv kørte travløb med mange sejre til følge.

Det er på ingen måde pengene, men derimod passionen for heste, der driver værket for Ole.

– Udgifterne bliver dækket, men det er stort set også det. Til gengæld giver det mig en faglig stolthed, og så er det rart at stå op til, siger den 74-årige hesteavler, som gerne fortsætter, så længe han synes, at det er sjovt.

rmh

Skriv en kommentar