(Last Updated On: 30. maj 2014)

Stine-Winther

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOLTUG: I august 2012 fik de to iværksættere Stine Winther og Lene Warncke idéen til Smålinger – som er ”leg og lærings-kits” til børn i alderen 0 til 5 år – og her godt halvandet år senere er den første produktion af legetøj og bøger blev leveret på hjemmeadressen. I leg og lærings-kits’ene møder man Ib Strit og hans venner. Indtil videre er der fem forskellige kits: De Fjollede Fyre, fuglene Pip og Pop, fiskene Sille og Mille, hunden Snus og slangen Langemand. Alle er de sammensat af sjove tøjdyr, nyskrevne børnesange, bevægelseslege og billedbøger, så alle barnets sanser og kompetencer kommer i spil. ”Idéen til leg og lærings-kits’ene kommer fra mine 9 år som selvstændig musik- og sprogpædagog, men også i mit job som sproggruppepædagog, hvor metoden med en rød tråd gennem aktiviteter med bevægelse, sanseleg, sang, sprogstimulering og dialogisk læsning virkelig rykkede børnenes udvikling. Samtidig oplevede jeg, når jeg var på besøg i institutionerne, at personalet savnede idéer og materialer”, fortæller Stine Winther, der til daglig bor i Holtug sammen med sin mand og fire børn. I 2005 startede hun egen virksomhed, Babyhuset Tutti med kurser for mødregrupper. Den blev udgangspunktet for hendes videre vej, der blandt andet har indbefattet rytmikkurser og foredrag om sprogstimulering og babytegn for børnefamilier og daginstitutioner.

Pædagogiske læreplaner
”Der bliver i dag stillet krav til daginstitutionerne om at arbejde med de pædagogiske læreplaner med øget fokus på børnenes læring, og det har vi tænkt ind i vores leg og lærings-kits. Samtidig har vi også gjort meget ud af de pædagogiske vejledninger, så de er lige til at gå til i en travl hverdag, hvor tiden til forberedelse og planlægning går fra tiden med børnene”, forklarer Stine Winther. Derfor indholder Smålingers leg og lærings-kits til dagplejere, vuggestuer og børnehaver konkrete materialer og idéer til aktiviteter med afsæt i de pædagogiske læreplanstemaer. Og legene er med stor succes blev testet af adskillige dagplejebørn og i flere børnehaver. Filosofien for de to pædagoger har gennem hele udviklingsprocessen været klar: Det er altafgørende for børnenes læring, at legen foregår i en kærlig atmosfære. ”De voksne må gerne hygge sig, have det sjovt med børnene og skabe en god, positiv kontakt, for det smitter af på børnene og gør det lettere for dem at engagere sig i aktiviteterne og udfordre sig selv. Samtidig er aktiviteterne også oplagte til at styrke relationen mellem voksen og barn”, som Stine forklarer, og hun fremhæver vigtigheden af den røde tråd: ”Det er min erfaring, at barnet får meget mere ud af det, når der er en rød tråd i legen. Den røde tråd gør, at børnene føler genkendelsens glæde, tryghed og selvtillid. Samtidig bliver barnet stimuleret på flere områder med for eksempel sang, bevægelse og det at have fat i noget, og det øger deres koncentration og dermed læringen”. De to iværksættere har allerede oplevet stor interesse for Smålinger, og blandt andet har Klippinge Børnecenter købt alle fem leg og lærings-kits til deres børn. Man kan heldigvis også lege med Ib Strit og hans venner derhjemme, for alle kits kan købes via smalinger.dk
Smålinger-kitsPå billedet ses nogle af de farverige tøjdyr og fine billedbøger med Ib Strit og hans venner. (Foto: Rikke Michael Hansen).

Fakta:
De to iværksættere bag Smålinger er Stine Winther og Lene Warncke. Stine, der er uddannet folkeskolelærer, har de sidste 10 år specialiseret sig i 0 til 5-åriges udvikling og læring. Stine har også undervist 4 til 6-årige med sproglige vanskeligheder i kommunalt regi. Det er Stine, som har udviklet konceptet og legene, skrevet historierne og sangene, og det er også Stine, der ligger stemme til sangene, som man downloader fra hjemmeside. Lene er uddannet pædagog, men har også en kreativ side, som hun har brugt til at designe Smålingers visuelle univers: Ib Strit og hans gode venner tøjdyrene. Det er også Lene, der har kreeret de fine stofcollager, som efterfølgende er fotograferet for at blive brugt som illustrationer i bøgerne.

rmh 

Skriv en kommentar