(Last Updated On: 20. september 2021)

Procesbevillingsnævnet har givet 55 lodsejere fri proces til at søge fredning af Stevns Klint omgjort. Lodsejerne mener ikke, at fredningen er nødvendig.

(Arkivfoto: Rikke Michael Hansen)

Stevns: De i alt 55 lodsejere ved klinten, der er organiseret i Lodsejerforeningen Stevns Klint Trampesti stævner Miljø- og Fødevareklagenævnet i en civil retssag ved Retten i Roskilde.

Lodsejerne vil have klagenævnets fredningsafgørelse om Stevns Klint omgjort og kendt ugyldig. De har søgt om og fået fri proces af Procesbevillingsnævnet.

Det skriver Dagbladet.

Principiel sag

Advokat Håkun Djurhuus har på vegne af lodsejerne stævnet nævnet.

– Jeg mener, lodsejerne har en rigtig god sag. Og det kan man jo også konkludere, at Procesbevillingsnævnet synes, da de mener, at sagen har så principiel værdi, at de har givet lodsejerne fri proces til at føre sagen ved de almindelige domstole. Det ville de ikke have gjort, hvis der ikke var en stor sandsynlighed for, at lodsejerne vinder sagen. Det er jo offentlige midler, sagen nu skal føres for, siger Håkun Djurhuus til Dagbladet.

Atypisk forløb

Ligesom sine klienter mener advokaten, at fredningen ikke har været nødvendig og at hele forløbet har været meget atypisk. Især, hvis man kigger helt tilbage til den første afgørelse fra 2004, som endte med, at en fredning blev afvist af det daværende Naturklagenævn.

– Og nu er der pludselig blevet inddraget store arealer med landbrugsjord, som klagenævnet på aktivistisk vis har fået skrevet ind i fredningsafgørelsen, selvom det ikke var en del af afgørelsen fra Fredningsnævnet. Det er et særsyn, og det er i bund og grund en løjerlig sag, der bliver brugt som et skrækeksempel på, hvordan man ikke skal gennemføre en fredningssag, siger Håkun Djurhuus, der peger på, at der hele vejen igennem har været en vilje til frivillige aftaler

Håkun Djurhuus kalder det for en krænkelse af den private ejendomsret, når man på denne måde vil ekspropriere lodsejernes ejendom.

Inden 24. september skal sagsøgte have givet skriftligt genmæle ved byretten i Roskilde.

Stevns Klint blev en del af Unescos verdensarvsliste i 2014. I februar i år blev Stevns Klint endeligt fredet af Miljø- og Fødevareklagenævnet i februar i år.
rmh

Skriv en kommentar