(Last Updated On: 16. december 2021)

Stevns Klints verdensarvspartnere har ledt efter smagen af Stevns

Verdensarvespartnere mødtes til inspirationsdag. (Privatfoto)

Stevns: Med indsatsen: ”Lokale fødevarer på menuen” som omdrejningspunkt mødtes tyve lokale aktører, både producenter og restauratører, og Stevns Klints verdensarvspartnere, mandag den 29. november til inspirationsdag om, hvordan der kommer flere lokalt producerede råvarer ind på de stevnske menukort.

Fokus på bæredygtighed

Sammen skulle deltagerne komme med deres bud på, hvad smagens af Stevns er. Og svaret; det skal være med til at styrke både de lokale fødevareproducenter og restauratører. Målet er også, at det skal være med til at styrke alle turismeaktører i området gennem en stærkere branding af Stevns.

– Vores lokale fødevareaktører er gået sammen for at styrke fødevareområdet i Stevns og øge bæredygtigheden bl.a. ved at barbere råvarernes rejsetid ned, forklarer Eva Rose Waldorff, der er koordinator for Partnerprogrammet, og hun fortsætter:

– I partnerprogrammet arbejder vi med at passe på vores verden og styrke vores lokale aktører og det er bl.a. derfor vi arbejder med det her projekt. Vi har med inspirationsdagen set, hvor stort potentialet er for et mere bæredygtigt fødevareområde med øget indtjening.

5-retters menu

Partnerprogrammet for Stevns Klint har indgået et samarbejde med Destination SydkystDanmark og FOOD organisation of Denmark om projektet.

FOOD organisation of Denmark stod for indholdet på inspirationsdagen. Trine Krebs, grøn chef, og Christine Bille, kok, havde sammensat et spændende program, som fik godt gang i samtalerne og idéerne hos deltagerne: Hvordan vi beskriver, viser, producerer og tilbereder det helt særlige og unikke ved Stevns.

Den udvalgte 5-retters menu, som deltagerne på inspirationsdagen fandt frem til var:

  • Glaserede små gulerødder med majroe og æbleeddike
  • Salat med flere slags korttids-tilberedt kål med eddikedressing, urter og solsikkekerner
  • Kaninsteg på bund af kartofler og rodfrugter
  • Tomatsalat med friske urter
  • Bagte æbler og søde græskar med solsikkekerner
  • Desuden blev der kreeret en ”gå hjem”-stevnsk smørrebrød med hummus af danske ærter og rodfrugter.
  • Alt blev lavet med lokal rapsolie.

 

Kaninstegen tilberedes. (Privatfoto)

Deltagerne blev sammensat i grupper med både producenter og kokke, som skulle sammensætte en 5-retters menu ud fra de råvarer, producenterne havde medbragt. Menuerne blev fremlagt og de bedste retter valgt ud til en fælles menu, hvorefter turen fortsatte ud i køkkenet, hvor de fem retter skulle laves og prøvesmages.

Til slut debatterede deltagerne både menuen og mulighederne samt udfordringerne forbundet med at bruge lokale fødevarer.

Mere end én smag

Og hvad er så smagen af Stevns?

Den er ifølge konklusionerne fra inspirationsdagen flere: Dansk frokost, masser af og mange forskellige slags kål, flerårigt grønt, frugter – særligt æbler og meget smagfulde bær (smagfulde måske grundet det relativt milde og solrige klima). Og så giver den fede, stevnske muld en særlig vitalitet og smag til råvarerne.

Og som en ekstra bonus kom der desuden flere bud på følelsen af Stevns: Autencitet og friskhed, samarbejde og nærhed.

Fælles platform

– Det har været den bedste dag i projektet indtil videre, fortæller Scott Chancellor fra The Norrmans og uddyber:

– Jeg har fået utroligt meget ud af at lære de andre virksomheder inden for branchen at kende. Vi har forskellige behov og tilgange til lokale produkter, men til arrangementet blev der dannet en fælles platform, vi kunne tale ud fra. Når vi er flere, der arbejder sammen om at bruge lokale råvarer, så tror jeg også, der kommer flere til, når de kan se at det kan lade sig gøre.

Også Stevns Erhvervsråds turismekonsulent, Cathleen Diana Pedersen deltog med begejstring på inspirationsdagen.:

– Stevns er et helt særligt sted. Når turister besøger vores destination, så kan de se, høre, føle – og smage på Stevns, forklarer turismekonsulenten, som også oplever, at de lokale aktører er ved at få øjnene op for hinanden ift. samarbejde om at styrke lokalområdet.
rmh

Fakta om projektet

”Lokale fødevarer på menuen” arbejder for at styrket fødevareområde og er en del af Partnerprogrammets LAG-projekt om bæredygtig turisme, der har modtaget midler fra både LAG og Landdistrikspuljen.

Partnere bag dagen:

  • Stevns Klint Partnerprogram: Cathleen Diana Pedersen, turismekonsulent i Stevns Erhvervsråd og Eva Rose Waldorff, projektkoordinator og partnerassistent i Verdensarvskontoret, Stevns Klint Besøgscenter
  • Destination SydkystDanmark: Vibeke Tejlmand, turismeservicechef
  • FOOD organisation of Denmark: Trine Krebs, grøn chef og Christine Bille, Kok

Skriv en kommentar