(Last Updated On: 9. september 2022)

Nyt kæledyr fortæller vores historie.

Af Klaus Slavensky

Ni uger tilbage – I uge 41 skrives der Danmarkshistorie, når Stevns Klint Oplevelsescenter åbner.
Det er samtidig en milepæl for hele Stevns, og Stevnsbladet vil frem til åbningen følge den spændende udviklingsproces med at få denne kulturperle gjort klar til at komme på landkortet.

Lucky er børnenes guide på Oplevelsescentret, og vil også kunne fås som tøjdyr. (Animation: Stevn Klint Oplevelsescenter)

Formidling: Det er meget muligt, at Bamse må gøre plads i barnesengen, for et nyt tøjdyr er parat til at indtage yndlingspladsen.

Lucky hedder børnenes nye ven, og den repræsenterer ikke blot Stevns Klint Oplevelsescenter, men også menneskehedens evolution.

Vores firbenede stammor

Lad os gå 66 millioner år tilbage i tiden, da nedslaget af en asteroide udløste en klimakatastrofe på Jorden og bl.a. er med til at give os svar på, hvorfor dinosaurerne uddøde.

Men alt liv forsvandt ikke, og et lille gnaverlignende væsen overlevede, og er den direkte årsag til, at kloden stadig er beboet af pattedyr, inklusive mennesker.

– Det er vores allesammens tiptiptip…oldemor, stammoder til alle nulevende pattedyr, fortæller udstillingskoordinator Lars Green Dall fra Stevns’ nye oplevelsescenter i Boesdal, og han uddyber:

– Den ligner en gnaver, og den overvandt katastrofen, og gennem evolutionens snørklede veje er den årsagen til den store mangfoldighed af pattedyr på kloden i dag. Det ved vi bl.a. fra evolutionsforskeren Maureen A. O’Leary, som har rekonstrueret dette lille pattedyr ud fra viden om fossiler og nulevende pattedyr. Hun har beskrevet pattedyret i det internationale tidsskrift ”Science”. Og det er unikt, fordi der efter asteroide-katastrofen næsten ikke var fossilspor, så vi har lænet os op ad hendes videnskabelige forskning, forklarer Lars Green Dall.

Han oplyser desuden, at lille Lucky var en nataktiv gnaver formentlig med god lugte- og synssans, som boede i underjordiske huler, og selv om fødekæderne var brudt sammen og temperaturen faldt, så hutlede det ikke-kræsne dyr sig gennem katastrofen.

– Udstillingen er en stor dramatisk fortælling om liv og død, men først og fremmest en historie om livets triumf, en hyldest til de overlevende, fastslår han.

Et held vi er her

Men hvorfor navnet Lucky?

Her skal vi ifølge Lars Green Dall have fat i en anden amerikansk evolutionsforsker ved navn Stephen Jay Gould, der bl.a. så vores eksistens som et evolutionært lotteri og sagde: “We are lucky to be here”.

– Det udsagn har vi med i udstillingen, og det har givet navn til vores lille dyr, som guider børnene gennem udstillingen. Fordi den lille overlever taler til både vores intellekt og følelser. Og børnene er en væsentlig målgruppe, som skal inkluderes gennem en konkret genstand, som de kan identificere sig med. Sammen med Lucky rejser de gennem historien, siger han og fortsætter:

– På den måde sætter vi også mennesket i relation til alle de arter, der igennem millioner af år kom før os. Også som en påmindelse om og en tak til Lucky, lyder det.

Og Lucky kan ikke kun opleves på Stevns Klint Oplevelsescenter, den kan også tages med hjem.

– Vi er ved at få fremstillet et tøjdyr, der bygger på den forskning, som Maureen A. O’Leary har foretaget ved at analysere 4.5000 karaktertræk fra uddøde og overlevende pattedyr. Lucky vil også komme som tegneark og måske en bog, som kan købes og tages med hjem som et minde om Oplevelsescentret og Stevns Klint, slutter Lars Green Dall om et lille dyr, der således også kan blive en maskot for hele Stevns.

 

Se også: Oplevelsescentret er også karakterfuld design
Se også: En museumsbutik, som er helt sin egen 

Se også: Oplevelsescentret laver oplevelser i kalkbruddet

Se også: Oplevelsescentret er bygget ind i klinten

Se også: Dette er ikke en mur …

Skriv en kommentar