(Last Updated On: 12. juni 2020)

Igennem nogle år har majstangen på Strøby Bygade set sølle og nedslidt ud. Betonfugerne mellem de flotte kampesten var nærmest forsvundet og jerngitter og -stivere var rustet væk. Nu får majstangen et tiltrængt løft med borgerforeningens og kommunens mellemkomst.

Strøby Borgerforenings Peter Zarpegaard Pedersen er tovholder på projektet med at renovere majstangen på Strøby Bygade. (Foto: Erik Nielsen)

Strøby: Mange på gennemkørsel og de fleste i Strøby har bemærket, at den centralt placerede majstang lige over for Forsamlingshuset har set bedre dage. Sølle og nedslidt har den set ud med frostsprængte fugninger mellem de flotte kampesten samt et jerngitter og -stivere, som på det nærmeste var rustet væk.

Men alt det bliver der nu gjort noget ved. I disse uger er der kompetente folk på opgaven med at renovere det gamle samlingspunkt i landsbyen, som de fleste stevnsboer uden for Strøbys byskilte passerer på deres ture nord- eller sydpå.

Borgerforening i front

– Allerede på vores generalforsamling for et par år siden besluttede vi, at der skulle gøres noget ved majstangen. Jeg blev tovholder, men det viste sig ikke helt ligetil at finde donationer. Jeg blev foreslået landsbypuljen i Stevns Kommune, men på det tidspunkt dækkede den ikke lige netop sådan et projekt, så det blev til et afslag, fortæller Peter Zarpegaard Pedersen fra bestyrelsen i Strøby Borgerforening.

Til dette års ansøgningsrunde var der åbnet op for, at renoveringsprojekter af majstænger også kunne dækkes, men denne gang kom Strøby Borgerforening så lige en postgang for sent med ansøgningen. Men et opkald til centerchefen i Stevns Kommune fik pludselig åbnet op for, at der kunne findes kommunale kroner til at renovere majstangen i Strøby.

– Jeg havde fået et tilbud på 30.000 kroner, og hvis det kunne klares for det, så kunne forvaltningen finde pengene i en pulje fra sidste år, der ikke var blevet brugt. Og så kunne vi endelig komme i gang, lyder den glade melding fra Peter Zarpegaard Pedersen.

Det er Johan Hoffmann, der laver rengørings- og støbearbejdet af kampestenene, mens Jan Jensen fra Strøby Maskinværksted står for at lave et nyt jerngitter til majstangen.

Stenene er blevet renset og afsyret, hvilket skal gøres endnu engang, inden majstangen står klar til brug på ny.

Åbningsarrangement

Peter Zarpegaard Pedersen forventer at reparationsarbejderne med jerngitter og sten er tilendebragt i løbet af de næste par uger.

– Vi ved jo ikke, hvordan det ser ud med hensyn til at forsamle folk, men vi regner med at indbyde til et genåbningsarrangement her på pladsen ved siden af stangen.

Den har vi fået lov til at låne af ejeren, forklarer Peter Zarpegaard Pedersen, der er rigtig glad for, at teknik- og miljøforvaltningen er gået ind og har støttet renoveringen, så den kunne føres ud i livet:

– Majstangen var i så dårlig stand, at den nærmest kunne vælte i dårligt vejr. Og der står den jo et ret uheldigt sted lige ud til en stærkt trafikeret vej, hvor der virkeligt kan ske et grimt uheld. Nu kan vi i stedet glæde os over , at Strøby får sit gamle samlingspunkt tilbage i fin stand.
erni

 

Majstangen er synlig langt omkring, og nu kan den også tåle at blive nær-studeret af de forbipasserende.
Om par uger står den helt nyrenoveret. (Foto: Erik Nielsen)

Sådan så soklen ud, inden renoveringen gik i gang. (Privatfoto)

Skriv en kommentar