(Last Updated On: 14. december 2021)

Det er få, der rammes, når det går galt. Altså hvis hvis man har store milliardmidler nok, der er investeret i aktier. For eksempel i kemikaliefabrikker.

Der er også andre bekymringer, på og i jorden. Der ofte tidligere var begrænset til at omhandle de forhadte landminer. Efterladenskaber fra diverse krige, der måske i dag begrænses til Myanmar. Men også kun måske.

En af de alvorligste bekymringer er kemigiganten 3M-fabrikken ved Antwerpen, der i årevis har fremstillet PFOS. Bekymrende og meget farligt. FORDI. PFOS nu næsten er overalt på kloden.

Gravet ned, hældt i floder og hav, og ud igennem skorstenen. Og fordi mennesker der har PFOS i blodet, ikke kan nedbryde det. Der er måske tale om ikke bare tusinder, men millioner. Af mennesker og dyr. Følgerne af PFOS uoverskuelige . Blandt andet risikoen for kræftsygdomme, hormonforstyrrelser, barnløshed og forhøjet kolesteroltal. Hvor mange steder sker produktionen af PFOS i verden?

Vi ved faktuelt at i Danmark har PFOS forgiftet mennesker ved Korsør, fordi det blev brugt i brandskum. Hvor mange steder er det sket? Også at køer er ramt via deres drikkevand. Betyder af konsekvenser?

Spredt ud over Danmark er der mere end 15.000 grunde, der er forurenet af industri, affald og/eller tankanlæg. Lige så mange er under mistanke. Forkert brug af pesticider kan skabe forurenet jord, der truer grundvandet. Også i vores egen Stevns Kommune. Har vi har læst om problemer.

Jordforurening stammer ikke kun fra tidligere tider, hvor affald blev smidt på lossepladser, eller fra benzintanke. Mange af os oplever svineriet, når vi graver et hul i græsplænen, for at plante et træ. Eller vil lave en køkkenhave. Byggeaffald.

Hvor mange mennesker der skal dø eller blive syge af forurening ved vi ikke, men helt sikkert er det, at det er børnene, der kommer at betale prisen. Derfor også, er der en stor grund til, at vi alle tænker over det, når vi smider vores affald det forkerte sted. At jeg selv ikke bliver en grund, ud over de 15.000 andre.

Bjarne Hilmersson
Strandmældevej 2
Strøby Egede

Skriv en kommentar