(Last Updated On: 8. december 2020)

Stevns blandt de få kommuner som er i front med rygestopkurser

Rygestoprådgiver Martin Iversen hjælper rygere frem til røgfrie dage. (Foto: Stevns Kommune)

Sundhed: Rapport fra organisationen Rygestopbasen dokumentere, at Stevns Kommune er blandt de allerbedste i landet til at få borgerne til at stoppe med at ryge.

Det fornemme resultat skyldes især det korps af rygestoprådgivere, Stevns Kommune har.

100 pct. opfølgning

En af rådgiverne er Martin Iversen, som har arbejdet med rygestop i mere end 10 år. Han glæder sig over resultatet:

– Det er skønt når, det lykkedes, og det glæder mig at se, at det vi gør, det nytter. Min opgave som rygestoprådgiver handler om at sætte en proces i gang mod et rygestop og hjælpe borgeren hele vejen. Lige fra at finde ud af, hvad rygeren bruger sin rygning til i hverdagen, hvordan vi konkret skal planlægge den første røgfri dag og til, hvordan man holder fast i sit rygestop, fortæller Martin Iversen.

Stevns Kommune lever op til alle Rygestopbasens 5 kvalitetsmål, som er gennemførsel af rygestopforløb med 84 pct., hvor målet er på 80 pct. Røgfrihed efter forløbsafslutning med 89 pct. over for mål på 80 pct. Røgfrihed efter seks måneder på 51 pct., hvor målet er 50 pct. Forløbstilfredshed på 97 pct. mod målet på 90 pct., og endelig full house med 100 pct. opfyldelse af opfølgning efter seks måneder, hvor målet er 80 pct.

Målrettet arbejde

Stevns Kommune lever op til alle Rygestopbasens kvalitetsmål, og det indebærer, at over halvdelen af deltagerne på vores kurser er røgfri seks måneder efter kurset.

– Jeg er utrolig godt tilfreds med de resultater, vi har opnået, fortæller Dorthe Kapler Holmboe, centerchef for Sundhed & Omsorg og uddyber:

– Vi har arbejdet målrettet på at opfylde Rygestopbasens fem kvalitetsmål og det er lykkes nu. Vores rygestoprådgivere har alle en sundhedsfaglig baggrund, har desuden Kræftens Bekæmpelses rygestoprådgiver-uddannelse samt efteruddannet i specialiserede rygestopforløb. Stor tobaksfaglighed hos rådgiverne sikrer, at borgerne får den rådgivning og vejledning på vores kurser, som hjælper dem mod et rygestop, siger centerchefen.

63 gennemførte forløb

I 2019 har 75 borgere deltaget på et rygestopkursus. 63 borgere har gennemført forløbet, det vil sige, deltaget i 4 ud af 5 mødegange.

Rygestopbasen opgør årligt kvaliteten af de rygestopkurser der afholdes, og i år lever Stevns Kommune op til alle fem kvalitetsmål.

– Det vigtigste på kurset er deltagerne, den viden de deler, og den måde de bakker hinanden op på. Jeg er som rygestoprådgiver med til at skabe rammen for holdet, og bruger min viden til at vejlede i, hvordan man bedst bliver røgfri, herunder vejledning i korrekt brug af nikotinerstatning, siger Martin Iversen.

Effektivt sundhedstilbud

Stevns Kommune har de sidste år arbejdet målrettet med at blive endnu bedre til at tilbyde sundhedstilbud af høj kvalitet til borgerne baseret på effektive metoder med dokumenteret effekt.
Samtidig arbejder kommunen systematisk med dokumentation af indsatserne for at måle effekten, oplyser sundhedskonsulent Stine Rehn.

Ud over Stevns Kommune opfylder det private firma Rygestopkonsulenterne og Vordingborg Kommune også de fem kvalitetsmål i år.
sky

Skriv en kommentar