(Last Updated On: 22. februar 2019)

Store Heddinge: Selvom anledningen var Peer Olsens 50-års arbejdsjubilæum, blev der også lejlighed til at tale politik med formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, da hun tirsdag eftermiddag besøgte DFD på Bjælkerupvej.

(Fotos: Rikke Michael Hansen)

Her blev hun vel ankommet i sin røde turbus modtaget med rød løber. Til at tage imod var divisionsdirektør i DFD, Andreas Nyborg og flere lokale partifæller: formand for Socialdemokratiet Stevns Morten Kasper, gruppeformand og kommunalbestyrelsesmedlem Steen S. Hansen samt folketingskandidat for Faxe og Stevns kredsen Tanja Larsson.

Efter at have lykønsket jubilaren fortsatte besøget i kantinen, hvor alle virksomhedens ansatte var samlet i dagens anledning.

Pensionsudspillet

Oplagt var det at tale om det pensionsudspil, som Socialdemokratiet for nylig har præsenteret. Udspillet, der handler om retten til tidligere pensionsalder for nedslidte og folk med mange år på arbejdsmarkedet, er ikke henvendt til Peer Olsen, der i en alder af 75 år fortsat er aktiv på arbejdsmarkedet, omend det er på nedsat tid.

– Men det er ikke alle, der har 50 gode arbejdsår i sig. Vi er i en tid, hvor vi kan se frem til længere og længere tid på arbejdsmarkedet. Med udspillet får nedslidte mulighed for at trække sig tilbage før, sagde Mette Frederiksen.

– Men hvor skal pengene komme fra? Vil de blive taget fra de ældre?, spurgte Kate Pedersen, der er tillidsrepræsentant i DFD.

Hertil svarede Mette Frederiksen, at der årligt skal afsætte 3 milliarder kroner. Halvdelen, altså 1½ milliard, skal komme via nye afgifter for banksektoren, som i øjeblikket kan fremvise gode regnskaber med store overskud. Den anden halvdel ved at fjerne muligheden for, at virksomheder kan fratrække meget store lønninger og ved at tilbagerulle skattelettelsen på meget høje aktieindkomster.

– Så nej, der bliver ikke taget penge fra de ældre. Og jeg tør godt love, at der ikke kommer skattelettelser, hvis Socialdemokratiet vinder valget. Vi prioriterer de ældre, børnene, de nedslidte og sundheden.

Stærkt gået

Her hilser Mette Frederiksen på Srinivas Rao Battula, der kommer fra Indien. Nu bor han i København, og de seneste 7½ år har han arbejdet på DFD på Bjælkerupvej i Store Heddinge. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Udover pensionsudspillet blev der også talt om udenlandsk arbejdskraft, flygtninge og mulige løsninger på den stigende efterspørgsel efter arbejdskraft.

– Jeg bliver glad i låget, når jeg træder ind i en virksomhed som jeres og ser så mange mennesker, der ikke altid har boet i Danmark. Det er stærkt gået, hvor er det godt at se, sagde Mette Frederiksen.

Som svar på divisionsdirektør i DFD, Andreas Nyborgs spørgsmål vedrørende de udfordringer, mange virksomheder – DFD inklusiv – i øjeblikket har med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, sagde partiformanden:

– Men her er mere at hente. Flygtninge, der kommer til landet, skal i arbejde med det samme, de skal kunne forsørge sig selv og bidrage til samfundet. Det gælder også den gruppe af især kvinder, som har været i landet i mange år, men som stadig ikke taler dansk og derfor står udenfor arbejdsmarkedet. Desuden findes også en stor gruppe unge danskere, som står uden for arbejdsmarkedet, og dem skal vi have godt i vej i stedet for at hente udenlandsk arbejdskraft.

’Slut med centralisering’

Andre emner, der blev vendt i dampvaskeriets kantine, var blandt andet bosætning uden for de store byer, skattesager og den stigende centralisering, der har fundet sted i Danmark i de seneste årtier, med færre sygehuse, færre skoler, færre politistationer, færre busser mm.

– Der er blevet lidt længere til alting, men nu må det være slut med centralisering, fastslog Mette Frederiksen, der gerne ser udflytning af flere statslige arbejdspladser og uddannelser samt oprettelse af fire skattecentre.

– Vi må begynde at træffe nogle beslutninger, der trækker Danmark i solidarisk retning istedet for at gøre det bedre for dem, der allerede har det rigtig godt, sagde hun.
rmh

Læs også: 50 år på vaskeriet

Skriv en kommentar