(Last Updated On: 17. august 2021)

Lea Wermelin besøgte Stevns i anledning af at 92 kommuner kæmper om at blive ”Danmarks Vildeste”.

Selv om miljøministeren og borgmesteren førte an i hver sin kano, så er de reelt ’i samme båd’ når det gælder klimakampen for natur og biodiversitet. Her er en flotille af politikere: Lea Wermelin (tv) Flemming Petersen og Henning Urban Dam i midten og borgmester Anette Mortensen i front.
(Fotos: Klaus Slavensky)

 

 

 

Af Klaus Slavensky

Grøn politik: Stevns Kommune havde mandag den 16. august besøg af miljøminister Lea Wermelin (S), som blev modtaget af en større grøn delegation ved Tryggevælde Ådal, hvor bl.a. ministeren og borgmester Anette Mortensen skulle på kanotur.
Anledningen skyldtes den landsdækkende konkurrence, ”Danmarks vildeste kommune”, og derfor skulle ministeren have syn for sagn i det område, som Stevns Kommune arbejder for, bliver Danmarks næste naturpark.

Minister: Vi har momentum

Miljøminister Lea Wermelin ankom i gummistøvler og var ganske parat til at forcere både vandpytter, mudder og entrere de kanoer, som Stevns Ungdomsskole havde stillet til rådighed for sejladsen.
Men først bød borgmester Anette Mortensen (V) velkommen med at informere om de allerede synlige beviser for kommunens arbejde for biodiversitet.
– Vi ser flere og flere fluer på forruden af bilerne, som både er lidt trist, men samtidig et tegn på, at det går fremad med biodiversiteten. Den har været dalende, og det går ud over hele vores økosystem, men det er en opgave, som vi har taget på os, og jeg takker ministeren for dels at besøge Stevns, og for at sætte konkurrencen om vild kommune i gang, lød det bl.a. fra borgmesteren, som også gav ordet til både formanden for Plan, Miljø og Teknikudvalget, Flemming Petersen (V) og direktør Tove Damholt fra Verdensarv Stevns.
Flemming Petersen nævnte, at det var en vigtig pointe, at kommunen samarbejdede med virksomheder og private lodsejere, og Tove Damholt fremhævede Verdensarvens partnere, som et handlingsnetværk, der både samarbejder og vidensdeler.
Miljøminister Lea Wermelin udtrykte glæde over de initiativer, som Stevns Kommune allerede havde taget.
– Vi har momentum nu, og det gælder om at få spredt de gode idéer. Konkurrencen skal få kommunerne op i gear, for det er jo altid godt at kunne slå naboen, sagde ministeren til forsamlingens moro, og derefter gik alle til Engvang Frugts pop-up-bod for at forsyne sig med lækkerier inden turen på Tryggevælde Å.

Idérigdom og engagement

Hele arrangementet foregik bag Strøby Fælled på engarealet, hvor engagerede børnehavebørn havde taget opstilling med plancher, vandbaljer og fiskenet, og deres virkelyst tiltrak både minister og forsamlingen af politikere, foreningsfolk, embedsværk og mange andre, som var mødt frem.
Miljøministeren og borgmester fik hver sin kano, og med et mindre ’mandskab’ begav de sig ned ad åen, for at besigtige det storslåede område, som det er planen at gøre til naturpark, for som Socialdemokratiets borgmesterkandidat, Henning Urban Dam, fik fortalt ministeren, så har kommunalbestyrelsen afsat penge til at starte projektet.
Efter en kort tur vendte kanoerne tilbage med en tørskoet minister, som bagefter skulle besøge Køge.
– Jeg lovede Køges borgmester, at hun ikke fik besøg af en våd minister, og det har jeg holdt, grinede en glad Anette Mortensen, da hun og ministeren var kommet i land.
– Det var en rigtig god tur. Der gik kapløb i den til sidst, men borgmesteren kom vist først, lød det fra Lea Wermelin, som fandt idéen om en naturpark meget spændende.
– En naturpark vil skabe masser af oplevelser for både beboere og turister. Se bare hvor børnehavebørnenes begejstring smitter. Det er vigtigt, at få en interesse for naturen så tidligt i livet som muligt, sagde ministeren, der også svarede på spørgsmålet om hvordan hun vil vælge mellem de 92 kommuner, som har tilmeldt sig konkurrencen?
– Det er også en stor opgave. Vi vil bedømme på bl.a. idérigdom og engagement, og allerede nu er store dele af målet nået, idet så mange kommuner deltager og kan inspirere hinanden.
”Hvilken rating ligger Stevns til?”, vil pressen vide.
– Det er rigtigt svært. Men jeg kan godt lide idéen om at få forskellige aktører til at samarbejde, for det er med til at få det håbefulde budskab ud til alle, i parcelhushaverne; i virksomhederne. At få skabt grønne korridorer, og så er det vigtigt med en god formidling, som I har gang i. Vi skal alle vænne os til at se naturen på en anden måde. Det tager lang tid at forpligtige kommunerne på at øge biodiversiteten, men det nytter. Det viser jeres samarbejde, og mange kommuner er dybt engagerede. Jeg er sikker på, at effekten kan ses når vi gør de nationale tal op, lyder svaret fra miljøministeren.

Det gode liv

Ministerbesøget lakker mod enden, politikere og foreningsrepræsentanter udveksler meningstilkendegivelser, og folketingsmedlem Tanja Larsson (S) får nævnt, at naturparkprojektet er med til, at få yngre beboere og turister til kommunen, for det er naturen som trækker folk til Stevns, og hendes partifælle Henning Urban Dam fortæller om den dialog folk har i hans nabolag om kampagnen ”Stevns skaber liv”, og borgmesteren når også at fortælle, at der er flere og flere private som sætter disse skilte op.
Imens dypper børnehavebørnene uforstyrret deres net i håb om at fange andet end vissent søgræs.
På en eller anden måde er det, det samme, som de voksne er på jagt efter i forbindelse med ministerbesøget: Et fællesskab, som sikrer liv, et godt liv.

Skriv en kommentar