(Last Updated On: 21. august 2018)

Ny bog med tekster fra Martin A. Hansen fra besættelsen og efterkrigstiden. (Pressefoto: Gyldendal)

Litteratur: Løgneren. Lykkelige Kristoffer. Agerhønen. Orm og Tyr. Titler de fleste kender fra skoletiden.

Skrevet af stevnsboen og forfatteren Martin A. Hansen, som introducerede modernismen i dansk litteratur.

Et formidabelt værk

Jørgen Jørgensens mega-værk om Martin A. Hansen og besættelsen er netop udkommet, og viser helt nye sider af den kendte forfatter, som var den første som modtog De Gyldne Laurbær i 1949 for “Tanker i en skorsten”.

“For Folkets Frihed” hedder bogen, som er opdelt i to dele.

Første del præsenterer vigtige tekster fra den del af Martin A. Hansens forfatterskab, der relaterer til besættelsestiden i Danmark. Den anden del indeholder artikler af litterater, historikere og teologer, der behandler Martin A. Hansens diskussion af de “fem forbandede år” og tiden efter.

Et must for de fleste

Martin A. Hansen blev sent modstandsmand, men endte med at måtte gå “under jorden” på grund af hans indlæg til de illegale blade.

På mange måder var han mere rebelsk end den besindige skønlitterære forfatter som Danmark lærte at kende.

Netop derfor er bogen et must for elskere af Martin A. Hansens litteratur, men også for alle som interesserer sig for dansk historie, og for nutidige debatter om at tage ansvar for sin tid, bidrage til nytænkning, bekæmpe despoter og ’dø om så det gælder’.

Kort skal nævnes, at Martin A. Hansen var dybt skuffet over at Danmark ikke kæmpede mod tyskerne fra første færd. Han forsvarede stikkerlikvideringer, og hans talte for humanisme.

Skuffet, ikke opgivende

Specielt er det at læse hvordan han argumenterer for at modstandsbevægelsens folk burde have haft mere indflydelse i regeringsmagten efter besættelsen. Han havde gerne set et Danmark, som ikke kun var styret af politiske partier.

Som han skrev i “Frit Danmark” i 1947: “Vor Generation faar kun Indflydelse paa det i den Grad, som den er skabende.”

Datidens brug af navnenord med stort bør ikke distrahere yngre læsere, al den stund, at de, som ses i citatet ovenfor med ’Genration’, ’Indflydelse’, netop fremhæver det væsentlige:

Og væsentlig er også nøgleordet for “For Folkets Frihed”.
sky

 

Skriv en kommentar