(Last Updated On: 26. juli 2019)

Hun hedder Majbrit Bjerke, er 36 år, mor til tre og bor i Store Heddinge.

Majbrit Bjerke med hækletøjet i Café Stevnens hyggelige baghave. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Stevns: Det netop nedsatte Stevns Udsatteråd afholdt inden sommerferien sit første, konstituerende møde, hvor blandt andet formanden blev valgt. Det blev 36-årige Majbrit Bjerke, som er borgerrepræsentant for Café Stevnen.

’Tilvælger’ af Stevns

Majbrit, der egentlig er nordmand, er vokset op på Nørrebro. Hun har også boet i Skive, men er nu faldet rigtig godt til på Stevns.

Hun er ’tilvælger’ af Stevns, som hun kalder det, og flyttede i 2010 til Hårlev. Nu bor hun sammen med sin mand og sønnerne Adam på 4 år og nyfødte Felix på 4 måneder i et lille hus i en baggård til Algade i Store Heddinge, hvor hun trives rigtig godt.

Fra et tidligere forhold har hun datteren Grace på 14, der siden hun var 4 år har boet i familiepleje.

At hækle giver ro

Samme ro har hun endnu ikke fundet i sit arbejdsliv, hvor Majbrit har prøvet lidt af hvert med jobtitler som bl.a. bagerjomfru, fabriksarbejder og aktivist for Greenpeace. I øjeblikket er hun på barsel med sønnen Felix.

– Jeg har svævet meget rundt i mit arbejdsliv og har også prøvet at tage en uddannelse på handelsskolen i Skive, men det gik ikke, forklarer Majbrit, som også fortæller, at hun har diagnosen ADHD samt problemer angst.

Kort inde i interviewet hiver hun et hækletøj frem, som hun er i gang med. En grøntsagspose af økologisk garn skal det blive til.

– Ved at dimse, finder jeg ro. Jeg hækler, når jeg for eksempel venter på toget, så får jeg brugt ventetiden på noget, og der kommer et synligt resultat. Det hjælper også på min nervøsitet, forklarer hun.

Har fået styrke og et godt bagland

Majbrit har været en del af Café Stevnen næsten helt fra husets begyndelse i 2013. I starten mest som bruger, i dag mindst lige så meget som frivillig – selv skelner hun ikke så meget mellem de to:

– Jeg vil helst bare ses som menneske, siger Majbrit.

Hun fremhæver især den kærlighed og det fællesskab, som hun oplever i huset. Og den nuværende daglige leder, Rikke Ackermann, som har været en uvurderlig hjælp for hendes positive udvikling.

– Rikke har bygget mig op, stille og roligt. Hun er der altid, uden fordomme, forklarer Majbrit og fortsætter:

– Derfor føler jeg også, at jeg nu har fået styrken og kræfterne til et formandskab. Og så har jeg et godt bagland til at samle mig op, hvis det bliver nødvendigt, siger hun.

Det var initiativgruppen bag udsatterådet, der indstillede Majbrit. Nu er hun valgt ind på formandsposten og ser frem til at få en stemme og være med til at gøre noget for de udsatte i Stevns Kommune. Hun har tidligere været aktiv i ADHD foreningen.

Spændende projekter i vente

Stevns Udsatteråd består af ni medlemmer: Udover Majbrit er der to andre borgere, tre repræsentanter fra hhv. Café Stevnen, Mænds Mødesteder Stevns og SIND (landsforeningen for psykisk sundhed), to kommunalpolitikere, fra hhv. Social- og Sundhedsudvalget (SSU) samt Arbejdsmarked-, Erhverv- og Turismeudvalget (AET) og endelig en repræsentant for forvaltningen i Stevns Kommune.

Det nye råd skal mødes fire gange om året og får blandt andet til opgave at rådgive kommunalbestyrelsen samt at fungere som talerør for borgere med særlige sociale problemstillinger. Den nye formand har planer om at nedsætte en arbejdsgruppe under rådet, som skal mødes på månedsbasis for at se nærmere på de problemstillinger, der findes for udsatte i Stevns Kommune. Hun understreger i den sammenhæng, at rådet ikke kommer til at arbejde med personsager.

Til gengæld har hun allieret sig med Udsatterådene i hhv. Køge og Faxe kommuner, som har lovet at komme til Stevns til det første ordinære møde den 28. august for at hjælpe det nye råd godt i gang.

Den nye formand forudser en spændende tid med ændringer og nye tiltag i kommunen, både på Børne- og Ungeområdet og i jobcentret.

Desuden har Majbrit et stort ønske om at få stablet en ny ferielejr for udsatte familier på benene. Ind til videre har hun lagt sig fast på navnet, ’Camp Carma’, og at lejren skal afholdes på Stevns. Selv er hun netop kommet hjem fra en tilsvarende lejr i Nibe, hvor hun holdt seks dages ferie i campingvogn sammen med familien.

– Det bliver et stort arbejde med at planlægge, søge fonde og så videre. Den første camp skal holdes inden jeg fylder 40 år, slutter Majbrit, der således kan se frem til mange spændende projekter i den kommende tid.
rmh

Stevns Udsatteråd

Medlemmer:

 • Formand, Majbrit Bjerke – valgt borgerrepræsentant, Café Stevnen
 • Næstformand, Jacob Panton Kristiansen (V) – Arbejdsmarked, Erhverv og Turismeudvalg
 • Rikke Ackermann – daglig leder af Café Stevnen
 • Per B. Jensen – foreningens repræsentant, Mænds Mødesteder Stevns
 • Peder A. Larsen – valgt borgerrepræsentant, Mænds Mødesteder Stevns
 • Jacob Buch-Andersen – medlem, SIND
 • Anja Reimann Christensen – borgerrepræsentant, SIND
 • Helen Sørensen (S) – Social- og Sundhedsudvalg
 • Tinamaria Götz – leder af socialpsykiatrien, Brohøj, forvaltningen, Stevns Kommune

Suppleanter:

 • Tenna Pedersen – 1. suppleant, Café Stevnen
 • Dan Christensen – 1. suppleant, Mænds Mødesteder Stevns
 • Vakant. – suppleant, SIND

Skriv en kommentar