(Last Updated On: 28. december 2017)

Anette Mortensen er ny borgmester i Stevns kommune, men hun er meget mere end det: Hustru og mor til to, uddannet ergoterapeut, gymnast og ridepige – og tæt knyttet til Strøby Egede og til sin familie og nære venner, som betyder alt for hende

Strøby Egede: Bortset fra en afstikker på 13 år, hvor Anette Mortensen sammen med ægtefællen Kim Mortensen flyttede ind i et hus i Valløby, har den nye borgmester i Stevns kommune altid boet i en radius indenfor få hundrede meter fra sit barndomshjem i Strøby Egede.

Sidste år kunne parret fejre kobberbryllup og det var også året, hvor Anette Mortensen vendte hjem til Strøby Egede, i et næsten nybygget parcelhus – med god hjælp fra den nære veninde, ejendomsmægleren Katrine Schou.

– Strøby Egede er et af de bedste steder at bo. Tæt på vandet, skoven, byen og skolen, siger Anette Mortensen, der i marts i år fylder 40 år.

Hun er født og opvokset i Strøby Egede. De første år blev hun passet hjemme af sin mor – eller af mormoren, som boede i Hellested.

– Et år før skolestart, da jeg var fem år, kom jeg i halvdagsbørnehave på Akacievej, for mine forældre mente, at jeg på den måde skulle lære at omgås andre børn, forklarer Anette Mortensen.

10 års skolegang fulgte på Strøbyskolen, i b-klassen med Anne Milø som klasselærer hele vejen igennem. Dernæst en matematisk studentereksamen fra Køge Gymnasium, og efter et højskoleophold og et års lærervikariat på Strøbyskolen, uddannede Anette Mortensen sig som ergoterapeut fra Ergo- og Fysioterapeutskolen i Næstved.

Travl hverdag

Ægtefællen Kim Mortensen er opvokset i nabokommunen Køge, i den lille by Skensved, hvor hans forældre stadig bor. Kernefamilien på fire tæller desuden børnene Frederikke på 11 år og Kasper på 7 år. Og så er der de fire bedsteforældre, som er en vigtig brik for at få en travl hverdag til at fungere.

For både Anette og Kim Mortensen bruger mange timer på deres arbejde. Kim Mortensen er fuldtidsansat som indsatsleder i Københavns Politi – på treholdsskift. Desuden har han eget firma, KM-Byg Valløby.

Anette Mortensen var i en årrække ansat som sagsbehandler med hjælpemidler i Stevns kommune.

Da Anette Mortensen i 2013 blev valgt ind i kommunalbestyrelsen for Venstre, valgte hun i 2014 at tage et års orlov fra jobbet. Efter endt orlov sagde hun op, dels for at hjælpe sin mand med de administrative opgaver i KM-Byg Valløby ved siden af det politiske arbejde, som siden har fyldt mere og mere.

Fattig uden familien

Hjemme i køkkenet har Anette Mortensen på den ene væg hængt familiefotos op og øverst står der »Family is everything«. (Foto: Rikke Michael Hansen)

– Så er det altså guld værd at have en mor, der kommer forbi og lægger lidt vasketøj sammen eller sætter aftensmad i køleskabet, bedyrer Anette Mortensen.

Og hun understreger, at svigerforældrene – selvom de bor i Skensved – hjælper lige så meget til som hendes egne forældre, hvis ikke mere.

Selvom børnene synes, at mor går til mange møder, så synes de også, at det er ret fantastisk, at deres mor er blevet borgmester. Opbakningen fra familien betyder meget for Anette Mortensen.

– Hvis ikke man har sin familie med sig, hvis ikke man har deres opbakning og husker at sætte dem forrest, så bliver man fattig, siger Anette Mortensen.

Luksusdamerne

Hver fredag morgen kl. 8 mødes Anette Mortensen med tre andre kvinder på rideskolen Strålen på Maglebyvej lidt uden for Strøby. Her sadler de op og rider ud i naturen en times tid. Anette Mortensen har ikke egen hest, men låner veninden Heidis røde hoppe, en stor dansk varmblod, som hedder Annika.

– Hun er kugleskør, så vi passer godt sammen, griner Anette Mortensen.

De tre andre har vidt forskellige jobs, der er en præst, en sygeplejerske og ejendomsmægler.

– Vi bliver kaldt for luksusdamerne, for som andre siger, hvis man har tid til at tage ud og ride fredag morgen, så må man være en luksusdame. Men så arbejder vi jo på andre tidspunkter i stedet, forklarer Anette Mortensen.

Det er dog ikke altid, at holdet er fuldtalligt, og måske får den nye borgmester også svært ved at møde op hver fredag morgen de næste fire år, men det må tiden vise.

Et aktivt fritids- og foreningsmenneske

Anette Mortensen var gennem barndommen og ungdommen en aktiv pige. Blandt andet gik hun til svømning, gymnastik, ridning og spejder.

– Det var nærmest hele klassen, der gik til spejder. Det var skønt med bål, snobrød, natløb og vandreture, husker Anette Mortensen tilbage, om end det ikke er bål- og friluftslivet, der dominerer hendes hverdag nu.

– Nej, der er ikke meget teltpige over mig mere, griner hun.

Til gengæld er Anette Mortensen stadig aktiv gymnast. Allerede som treårig begyndte hun at gå til gymnastik i AIK 65 Strøby. Nok fordi hendes mor, Lene Christensen, var aktiv, både som gymnast, instruktør og i bestyrelsen, hvor hun i en årrække bestred formandsposten.

Anette Mortensen blev hjælpetræner i en alder af 11 år, instruktør som 14-årig, og i 1998 tog hun på Ollerup Gymnastikhøjskole i et halv år.

– For det skal man i min familie. Min mormor, min mor og min lillebror har alle gået der, fortæller Anette Mortensen.

Ligesom sin mor blev også Anette Mortensen aktiv i AIK 65 Strøbys bestyrelse, hvor hun blandt andet sad som formand fra 2006 og otte år frem.

Og Anette Mortensen er stadig aktiv på gymnastikgulvet. Hver tirsdag aften i vinterhalvåret leder hun skiholdet i Strøbyhallen gennem en time og 20 minutter med løb, hop og styrketræning. Hun har haft holdet i 17 år, og selvom hun nu er blevet borgmester, vil hun meget gerne fortsætte med at holde dem i form.

Fra gymnastik til politik

Gymnastikken har vel også sin andel i, at Anette Mortensen blev politisk engageret. Hun har altid sat sit kryds ved Venstre, men blev først politisk aktiv i partiet for mindre end fem år siden.

Tidligere borgmester, Poul Arne Nielsen, er ligesom Anette Mortensen en aktiv gymnast i AIK 65 Strøby. Han “prikkede” flere gange til Anette Mortensen for at få hende til at stille op for Venstre, og i 2013 – det var den 9. april, 10 dage før Venstres opstillingsmøde – sagde hun ja. Det var for øvrigt også ved den lejlighed, at hun blev meldt ind i partiet.

Derfra gik det stærkt:

– Vi havde en god kampagne, vi var et stærkt hold og organisatorisk var vi stærke – og så blev jeg godt hjulpet. Det hele var nyt for mig, og på valgaftenen var jeg valgforordnet i Strøbyhallen. Omkring midnat blev jeg ønsket tillykke og fik at vide, at jeg var valgt ind, husker Anette Mortensen.

Siden fulgte arbejdet i kommunalbestyrelsen, og en turbulent periode internt i Venstre, der som bekendt resulterede i, at Anette Mortensen blev partiets borgmesterkandidat ved efterårets kommunalvalg.

Borgmesterpotentiale

Anette Mortensen var i efteråret 2016 igennem Venstres talentskole med medietræning, træning i forhandlingsteknikker og konstitueringsforløb med mere – og efter endt kursus stod der blandt andet “borgmesterpotentiale” i den afsluttende udtalelse.

At det allerede skulle blive til en borgmesterpost i 2018 var dog ikke noget, Anette Mortensen havde stilet efter.

– Men når mulighederne byder sig, så griber jeg dem, forklarer hun sin beslutning om at sige ja tak til at stille op som borgmesterkandidat for Venstre.

Ved et ekstraordinært opstillingsmøde blev hun valgt med kun få stemmer mere end modkandidaten, den mere erfarne Venstre-politiker Flemming Pedersen

– Jeg var godt klar over, at det var et stort sats. Var det ikke lykkedes mig at blive borgmester, ville jeg være den oplagte syndebuk. Så ville det være min skyld, at Venstre havde tabt, erkender hun.

Men syndebuk blev hun ikke. Trods en halvering af mandater i kommunalbestyrelsen, lykkedes det Venstre at samle et flertal, som pegede på Anette Mortensen som ny borgmester.

Vil lytte fremfor tale

Den seneste periode i kommunalbestyrelsen såvel som i Venstre Stevns har på mange måder været turbulent.

Den nye borgmester er ikke i tvivl om, at en vigtig opgave bliver at skabe ro og gode rammer for kommunalbestyrelsen.

– Jeg bliver en borgmester for de 19 mandater i kommunalbestyrelsen, ja allerhelst for de godt 22.500 borgere i Stevns kommune. Det skal ske ved at finde kompromiser og arbejde henover midten, siger den nye borgmester.

Om end hun godt er klar over, at der også vil opstå uenigheder i den kommende periode.

– Det ville være tosset at tro, at vi får fire år uden uoverensstemmelser. Vi er forskellige, og det skal vi have lov til at være. Men vi bliver nødt til at lytte til hinanden. At være anerkendende overfor det de andre kommer med, slutter hun.

Den nye borgmester afholder en velkomstreception torsdag den 4. januar fra kl. 16 til 17.30 i Rådssalen i Store Heddinge, hvor der vil være lejlighed til at hilse på Anette Mortensen.
rmh

 

Skriv en kommentar