(Last Updated On: 27. februar 2022)
 
Ejendomsmægler Leo Nielsen fra EDC Stevns. (Arkivfoto)
Bolig: Danskerne kan se frem til højere regninger på el, olie, naturgas og fjernvarme, og det bliver dyrere at være boligejer. Dermed er det nærliggende at overveje mere energivenlige løsninger i hjemmet. Men kan det betale sig at energioptimere, hvis boligen skal sælges?
– Jeg får ofte spørgsmålet, om det kan betale sig at gøre noget ved boligens energimæssige stand, inden et salg. Svaret er ja, hvis man holder sig til de relativt enkle og billige forbedringer såsom at efterisolere lofter og lappe utætheder. De større energirenoveringer skal man først og fremmest gøre for sin egen skyld og ikke i forbindelse med et salg, siger Leo Nielsen fra EDC Stevns.

Forbrug og energirigtige løsninger

Energiforbruget har stor betydning for de danske boligkøbere. Hele 70 procent angiver i en undersøgelse foretaget af EDC, at energiforbruget er ”afgørende vigtigt” eller ”vigtigt”. Desuden svarer hver anden, at energirigtige varme- og ventilationsanlæg har værdi i forbindelse med valg af bolig.
– I forbindelse med et boligsalg ser man meget på, hvad det koster at varme boligen op. Derfor kan man ofte opnå en bedre salgspris med enkelte energioptimeringer, inden man sætter til salg, siger Leo Nielsen.
Lidt over halvdelen af danskerne ser de økonomiske besparelser som den vigtigste årsag til at have en energivenlig bolig, mens næsten 4 ud af 10 angiver miljøet som den primære årsag, en fordeling der passer fint ind i Leo Nielsens oplevelser i dagligdagen.
Mere end hver anden boligkøber angiver, at energimærket har stor eller afgørende betydning, når de ser på ny bolig, og nærmer det sig det røde felt, forlanger køberne ofte afslag i prisen. Ved en bolig i god energistand har køberen således et argument mindre, når prisen skal forhandles.

Brug håndværkerfradraget inden 31. marts

Håndværkerfradraget udfases og bliver afskaffet helt den 1. april 2022. Men er man hurtig, kan man stadig nå at gøre brug af det.
Eventuelle energiforbedringer skal foretages senest den 31. marts 2022 og betales senest den 31. maj 2022.
Man kan få fradrag for op til 12.900 kroner pr. voksen i husstanden. Vær opmærksom på, at det er lønnen og ikke materialerne, fradraget kan bruges på.
rmh

Skriv en kommentar