(Last Updated On: 15. september 2015)

LeslåningDer blev slået med le og revet hø ved Klintehuset. (Foto: Kirsten Føns)

HØJERUP: Det artsrige kalkoverdrev bag Stevns Museum i Højerup ved Stevns Klint blev plejet på Naturens Dag. Der blev både slået med le, revet hø sammen og trukket opvækst af træer og buske op med rode. DN Stevns og Stevns Naturvejleder havde inviteret alle til at hjælpe med at bevare den artsrige naturtype, og 15 mennesker mødte op og gav en hjælpende hånd.

De planter og dyr, der er knyttet til det tørre græsland, også kaldt overdrev, har behov for solens lys og varme for at kunne trives. Hvis området ikke holdes åbnet i form af græsning eller høslet, vil det gradvist gro til og udvikle sig til krat og skov. Det lyse kalkoverdrev er en af de mest artsrige naturtyper i Danmark, og det er en naturtype, der har været i kraftig tilbagegang i mange årtier.

Overdrevet er i dag et kulturlandskab, men har før menneskets dominans også været en helt naturlig naturtype i Danmark; selv da Danmark var allermest skovrig. Fortidens store græssere og browsere, som Urokse, Europæisk Bison, Vildheste og hjortvildt har delvist holdt landskabet åbnet på de tørre steder – og sandsynligvis også de steder ved Stevns Klint, hvor kalken ligger tæt ved overfladen. Browsere er betegnelsen for planteædere, der foretrækker blade og knopper som føde.

I dag må Uroksens og Vildhestens tamme efterkommere eller, som i søndags ved Stevns Klint, mennesket gøre det arbejde og bevare kalkoverdrevets store biodiversitet.

Skriv en kommentar