(Last Updated On: 29. august 2014)

Der kan være mange penge at spare ved at energioptimere sin bolig. Det ved Kirsten og Peer Nørgaard, der netop har færdiggjort renoveringen af deres hus i Rødvig

Peer-N-gron-energi
Peer Nørgaard foran familiens hus i Rødvig, der er blevet energioptimeret og bl.a. har fået solceller på taget af huset. (Foto: Stevns Erhvervsråd)

RØDVIG: Der er rigtig mange huse på Stevns og omegn, der er af en ældre dato og derfor godt kan trænge til at blive energioptimeret. Det gjaldt også for Kirsten og Peer Nørgaard, der i 2010 købte deres hus ’Ejebo’.
Det gamle hus, der oprindelig blev bygget i 1906, havde fungeret som sommerhus i mere end 45 år, og selvom de tidligere ejere havde været meget omhyggelige med at vedligeholde huset, så var det ikke særlig energivenligt.
– Huset var velholdt, men ikke særlig moderne. For eksempel var huset slet ikke isoleret og i alle vinduerne var der kun et lag glas, så varmen sivede lige ud, forklarer Peer Nørgaard.
Derfor gik Peer Nørgaard straks i gang med en større ombygning af huset, der bl.a. har betydet, at den utætte kælder er blevet vådrumssikret, og at alle vinduer i hele huset er blevet udskiftet.
– Alle vores vinduer er nu lavenergivinduer malet med linolie, og så tog jeg kontakt til en lokal tømrer, som isolerede inden for loftspærerne, så han på den måde sørgede for, at der er blevet fuldstændig trækfrit på vores øverste etage, forklarer Peer Nørgaard.
Derudover er selve husmurene også blevet efterisoleret med papiruld, der er en form for hulmursisolering, hvor papiruldet bliver blæst ind i muren igennem et lille hul, og derfor ikke efterlader nogen skader på huset. Udover, at det hjælper med at holde på varmen, er fordelene også, at det er brandhæmmende og lydisolerende.

Naturen i fokus
For Peer Nørgaard, der i sin tid var med til at oprette Stevns Naturcenter, har det været en vigtig del af renoveringen, at den skulle gøre huset mere miljøvenligt.
– Det har været vigtig for os, at vi kun bruger naturens egen energi, så derfor har vi valgt at undgå løsninger, der har med fossile brændstoffer at gøre, såsom olie og gas. Samtidig har vi også været meget bevidste om, at de materialer, vi har brugt til renoveringen, kun har været naturmaterialer, fortæller Peer Nørgaard.
Som en del af ønsket om kun at gøre brug af naturens egne ressourcer, har Peer Nørgaard fået etableret solceller på taget af huset, som producerer ca. 4000 kwt om året. Derudover er der opsat et solfangeranlæg i haven, der sørger for, at der er varmt vand til hele sommeren og det meste af vinteren.

En god investering
Igennem hele renoveringen har Kirsten og Peer Nørgaard haft meget fokus på bæredygtighed, miljøet og kvaliteten af materialerne. Parret ikke har regnet ud, hvor meget renoveringen har kostet i alt, men en ting er helt sikkert – der er ikke gået på kompromis med noget, og det har været en vigtig del af hele projektet at støtte op omkring det lokale erhvervsliv på Stevns.
Alligevel mener Peer Nørgaard, at investeringerne er givet godt ud.
– Jeg ved faktisk ikke, hvor meget vi kommer til at spare, vi har jo ikke noget normalforbrug at holde det op imod, idet vi ikke har boet her så længe endnu, men vi regner med at vores totale el- og varmeregning bliver på under 10.000 om året.

Hvis du også går med tanker om at energioptimere dit hus, men mangler den fornødne inspiration og viden om hvordan du kommer i gang, så er der hjælp at hente på klima- og energimessen Grøn Energi Stevns. Messen finder sted lørdag d. 27. september fra kl. 10-16 i Stevnshallen i St. Heddinge, og afholdes i samarbejde mellem Stevns Erhvervsråd og Stevns Kommune.

Skriv en kommentar