(Last Updated On: 19. april 2021)

I dag blev det første spadestik taget – med kun få deltagere og livestreaming fra kalkbruddet.

Borgmester Anette Mortensen tager første spadestik til det nye besøgscenter flankeret af Tove Damholt, Verdensarv Stevns, og Niels Friis fra fondens bestyrelse. (Fotos: Jørgen Chr. Jørgensen)

Boesdal Kalkbrud: Vejret kunne ikke være meget mere strålende, end det var mandag formiddag den 19. april lidt over 11, hvor en af de helt store milepæle fandt sted i forbindelse med opførelsen af det nye Verdensarvs Stevns Besøgscenter.

Arbejdet med opførelsen af et nyt besøgscenter i Boesdal Kalkbrud er nu nået så langt, at det første spadestik skulle tages. I den anledning stod borgmester i Stevns Kommune – og nu også formand for Fonden Stevns Klint Besøgscenter – Anette Mortensen (V) klar med sit talepapir og en spade.

Da restriktioner i forbindelse med coronaen fortsat er strenge i forhold til forsamlingsforbuddet var kun en meget lille skare udover borgmester/fondsformand mødt op i kalkbruddet for at overvære handlingen, mens alle andre kunne følge begivenheden live på kommunens facebook-side.

Sidste gang en vigtig milepæl blev nået, var i sommeren 2019, hvor Praksis Arkitekter blev valgt som den tegnestue, der skulle tegne besøgscentret. Senere på året blev Tinker Imagineers offentliggjort som det bureau, der skulle designe og lave udstillingen.

– Siden 2019 er der sket rigtig meget selvom det måske ikke altid har set sådan ud udefra. Først og fremmest har vi arbejdet med at tegne og beregne huset, hvor oplægget fra Praksis Arkitekter skulle omsættes til det hus, vi går i gang med at bygge nu. Som det ofte sker, har vi tilpasset projektet, og som den måske mest synlige ændring, er den stele over jorden, som skulle fungere som nedgang til besøgscentret ikke længere en del af projektet. Det ændrer dog ikke på det væsentlige. Det er et besøgscenter i verdensklasse, vi skal til at bygge, sagde Anette Mortensen, der beskrev Stevns Klint verdensarv og besøgscentret som en fantastisk løftestang for hele Stevns.

– Boesdal og besøgscentret bliver portal til hele besøgsdestinationen Stevns Klint. En samlet destination for oplevelser, formidling og læring i forhold til et meget vigtigt kapitel i Klodens udvikling, sagde Anette Mortensen.

C.C Brun, som skal opføre besøgscentret fik et ’held og lykke med arbejdet’ med fra borgmesteren, som endvidere kunne oplyse, at Stevns Kommune sideløbende med projekteringen bl.a. har arbejdet med hele det forberedende myndighedsarbejde såsom lokalplan, byggetilladelse, erstatningsnatur mm.

Anette Mortensen benyttede også lejligheden til at takke Fonden Stevns Klint Besøgscenter – og ikke mindst A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

– Uden en generøs donation på 80 millioner kroner fra de tre fonde stod vi her ikke, sagde Anette Mortensen.

Den korte seance med tale fra borgmester/fondsformand efterfulgt af et spadestik var ovre på mindre end seks minutter. Efter spadestikket, som Anette Mortensen også tog, erklærede hun byggeriet for officielt i gang og takkede til dem, der fulgte med bag skærmene.

Herefter standsede livestreamingen.
rmh

Stevns Klint Besøgscenter

 • Stevns Klint blev af Unesco udnævnt til verdensarv 23. juni 2014
 • I april 2015 besluttede et flertal i Kommunalbestyrelsen at opføre et besøgscenter i Boesdal Kalkbrud
 • Stevns Kommune får i november 2015 dispensation fra strandbeskyttelseslinjen til at opføre et besøgscenter
 • Fonden Stevns Klint Besøgscenter blev herefter stiftet med henblik at rejse kapital til opførelse af et besøgscenter for verdensarven
 • I oktober 2018 gav A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond tilsammen 80 millioner kroner til byggeriet.
 • Stevns Kommune har derudover afsat 10 millioner kroner til klargøring af udenomsarealet
 • Praxis Arkitekter vandt i juli 2019 arkitektkonkurrencen
 • Senere i 2019 blev Tinker Imagineers valgt som det bureau, der skal designe og lave udstillingen
 • C.C. Brun Entreprise vandt i 2020 udbuddet om at opføre besøgscenter
 • Den 19. april 2021 blev første spadestik taget
 • Forsommeren 2022 ventes besøgscentret åbnet for offentligheden

 

Skriv en kommentar