(Last Updated On: 26. april 2021)

Forleden havde vi en såkaldt forespørgselsdebat i Folketinget, der handlede om lokalbanerne herunder ikke mindst Østbanen, som står foran at skal have udskiftet skinnerne.

Forespørgslen var rejst af jeg selv sammen med min gode kollega Anne Valentina Berthelsen (SF), ligesom det også var vores partier, der havde taget initiativ til en høring tidligere på året i Folketinget, som dannede grundlag for problemstillingens omfang.

Regeringen har ikke ønsket at løse problemstillingen gennem sine finanslove, ligesom de heller ikke havde adresseret Østbanen i deres nyligt fremlagte infrastrukturudspil.

Forespørgslen var den foreløbige kulmination på et længevarende pres på regeringen fra ikke mindst Venstre og SF i godt samarbejde. Presset blev derfor til sidst for stort for regeringen, da vi satte tommelskruerne på. Derfor kom regeringen under forespørgslen med den indrømmelse, at man nu endelig vil komme med et oplæg til en løsningsmodel for finansieringen af lokalbanerne – herunder ikke mindst Østbanen.

Hvordan modellen fra regeringen vil se ud, ved vi endnu ikke. Men sikkert er det, at bliver den ikke tilfredsstillende, så Østbanen kan få udskiftet skinnerne hurtigst muligt, så er et flertal i Folketinget parat til at pålægge regeringen at prioritere midlerne ved sommerens forhandlinger mellem regeringen og Danske Regioner.

Med andre ord – nu rykker det endelig for Østbanen. Til gavn og glæde for lokalsamfundet og de over 1 mio. togrejsende, som årligt benytter banen.

Jacob Jensen (V),
MF og næstformand i Region Sjælland

Skriv en kommentar