(Last Updated On: 11. april 2019)

Nicklas Juel Jensen har klaret sig som ordblind.

Stevns: I Danmark er mellem tre-syv pct. af befolkningen ordblind, mens op til 20 pct. har stave- eller læsevanskeligheder.

Ordblindhed er arveligt, men har ikke noget med intelligens at gøre. Det ved man på EUC Sjælland, og det ved 20-årige Nicklas Juel Jensen fra Store Heddinge.

Svært folkeskoleforløb

For Nicklas var tiden i folkeskolen op ad bakke; flere forskellige skole- og lærerskift gjorde, at han ikke fik den nemmeste start på sin efterfølgende ungdomsuddannelse.

Det var først i forbindelse med et forløb på Fremtidslinjen i Køge, at det opdages at Nicklas er ordblind.

Mester var positiv

Efter folkeskolen kom Nicklas i kontakt med transportfirmaet fra Næstved, Frede Andersen & Søn.

De søgte en ny vejgodschaufførelev, og mester forsikrer ham om, at hans ordblindhed ikke er en hindring for at blive uddannet som chauffør. Mester har flere chauffører, der er ordblinde, uden at det giver problemer. For første gang i sit liv føler Nicklas sig set. Mester tilbyder ham 14 dages praktik, hvor de lærte hinanden at kende, og det endte med et tilbud om en læreplads.

IT-rygsækken hjalp

Et af de hjælpemidler, som bl.a. Ordblinde/Dysleksiforeningen i Danmark anbefaler, er IT-rygsækken, som bl.a. består af en bærbar computer, scanner, LæsePen, Diktafon, og f.eks. stemmer til oplæsning på andre sprog.

Da Nicklas Juel Jensen startede på grundforløbet som vejgodschauffør på EUC Sjælland fik han en IT-rygsæk. Det forandrede hans liv.

IT-rygsækken hjalp ham ikke kun i skolen, men også privat. Nu kunne han skrive med sine kammerater, uden at være bange for, at de ikke kan forstå hans sprog.

Nu scorer han 12-tal

Nicklas har for nylig afsluttet sit grundforløb med et 10-tal i dansk og et 12-tal i naturfag.

Han er gået fra at have følt sig utilstrækkelig, til at tro på sig selv og hans fremtid.

– Det har været en utrolig positiv oplevelse. Her har jeg fået chancen for at bevise, at jeg kan noget! Ikke bare med mine hænder, men også bogligt, lyder det fra Nicklas.

– Jeg har fået meget med i min rygsæk i form af viden, praktisk erfaring, kammeratskab og selvtillid. Det har været dejligt, at blive mødt af lærere, der gider én og som gerne vil hjælpe. Nu ser jeg frem til at starte på hovedforløb uden frygt for boglige fag, siger han.

Gå til Jobcentret

Hvis man som voksen ordblind ønsker personlig assistance, skal man henvende sig til det Jobcenter, hvor ens arbejdsplads ligger, oplyser Ordblindeforeningen, og det samme hvis man ønsker IT-hjælpemidler.
sky

Skriv en kommentar