(Last Updated On: 16. juli 2021)

Bogen blev for nyligt lanceret med en reception på Kulturmuseum Øst. (Privatfoto)

Bogudgivelse: Mellem sten og opskyl på stranden kan der pludselig dukke en lille skat op – et ravstykke, et forstenet søpindsvin, et vættelys eller hvis man er rigtig heldig en forstenet tand fra en haj.

Men hvad er det egentligt for nogle dyr man finder fossiler af på de danske strande?

Det kan man blive klogere på i en ny bog ’Fossiler langs stranden’, som fokuserer på de helt almindelige typer af fossiler, man kan finde og viser dem, som de i langt de fleste tilfælde ser ud: slidte, uperfekte og ikke altid intakte. Men ikke desto mindre er de stadig vidnesbyrd om en spændende fortid og gemmer altid på en god historie.

Med vellignende tegninger af dyrene, som de så ud, da de var levende samt en række fotos og forklarende tegninger af fossiler, som man typisk finder dem, er der en god mulighed for at se, hvilket fortidigt dyr eller plante, man har fundet.

Bogen er skrevet af Jesper Milàn, museumsinspektør ved Geomuseum Faxe, mens illustrator Lykke Bianca fra Rødvig har tegnet alle de smukke tegninger.

– Som museumsinspektør på Geomuseum Faxe får jeg hver uge henvendelser fra folk, der har gjort spændende fund af fossiler langs stranden, som de gerne vil have hjælp til at sætte navn på, og gerne en lille historie om hvilken slags dyr det er, de har fundet fossilerne af. Derfor havde jeg i lang tid puslet med tanken om at skrive en bog, der viste alle de almindelige fossiler man kunne finde på stranden, i den stand som de ser ud når man finder dem, og ikke kun smukke flot præparerede eksemplarer, fortæller bogens forfatter, Jesper Milàn.

Bogen fortæller også på en let tilgængelig måde om de forskellige dyr og hvordan de levede.

Bogen er uundværlig for den, der gerne vil identificere de fossile skatte langs stranden. Der er også en beskrivelse af en række af de bedste fossillokaliteter rundt omkring i landet, både langs kysten og i råstofgrave.

Der udgives også en plakat i A2 og A4 med fossiler samt kunstprint af udvalgte tegninger fra bogen.

Skriv en kommentar