(Last Updated On: 18. november 2015)

21MSB PkrokodilletandSTEVNS/FAXE: To nye fund fra Stevns Klint og et fund fra Faxe Kalkbrud er erklæret for Danekræ

Udnævnelsen skete på efterårsmødet i Danekræudvalget på Statens Naturhistoriske Museum, hvor 31 spændende fund fra hele Danmark var til bedømmelse.

De tre fund består af en havkrokodilletand fundet i Holtug Kalkbrud. Tanden er fundet i sommer og er lidt over to cm. lang og meget velbevaret med intakt emalje. Fundet er gjort i toppen af kridlagene.

Det andet fund fra Stevns Klint er noget så sjældent som skjoldet fra en krabbe. Krabber er noget af det mest almindelige, man finder i kalklagene i Faxe Kalkbrud, så er de utroligt sjældne i kridtet ved Stevns. Det fundne stykke er kun den tredje, der nogensinde er fundet i kridtet ved Stevns.

Det sidste lokale stykke, der blev erklæret for Danekræ stammer fra Faxe Kalkbrud og er meget usædvanligt. Det er en forstenet gravegang fra et krebsdyr, der for 63 millioner år siden har gravet en tunnel i havbunden. Det usædvanlige ved dette stykke er, at krebsdyr har foret sin gravegang med små stykker af mosdyr, bryozoer, som den har forstærket væggen i sin gang med. Noget lignende er aldrig fundet før i Faxe kalken. Stykket blev fundet i en løs bunke i kalkbruddet.

Læs mere i Stevnsbladet på lørdag den 21. november.

 

 

Skriv en kommentar