(Last Updated On: 19. maj 2020)

Carsten til venstre og Henning sidder her på et par af egetræsstubbene. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Rødvig: Med mere end 180 grader havudsigt, en frisk brise fra øst og sol fra oven var det en ret så fantastisk oplevelse at sætte sig på en af de ’nye’ egetræsskamler og nyde udsigten foran Flintovnen på Christiansø.

Det er en af Flintovnens ildsjæle, Carsten Stuhr Hansen, som har lagt en del frivillige kræfter i at få tilvirket og fragtet møblerne til Christiansø.

Møblementet består af to ret så store og imponerende borde samt 16 skamler – 8 placeret rundt om hvert bord. Al træet kommer fra et mere end 200 år gammelt egetræ, som for nyligt er blevet fældet i skovene ved Vallø Slot.

– Mit skøn er, at de to store stykker tilsammen vejer omkring halvandet ton, fortæller Carsten Stuhr Hansen, der de sidste 40 år – efter aftale med Vallø Stift, naturligvis – har fældet træer i Valløs skove til eget brændeforbrug.

– Der kommer jo tit besøg af børn, både fra friskolen og børnehuset, som sidder og nyder udsigten, mens de spiser en is, men de har altså manglet et ordentligt sted at sidde, forklarer Carsten Stuhr Hansen.

Så da han så den store, nedlagte egetræsstamme, tog han kontakt til Vallø Stift. Efter tilskæring og fragt af de store stykker, er træfladerne blevet behandlet med to gange grundingsolie efterfulgt af et lag træolie, og nu er de klar til brug.

Carsten Stuhr Hansen, der oprindeligt er uddannet skibsbygger, var for 34 år siden med til at genopbygge Flintovnen, da den mursten for mursten blev opført på Christiansø. Sidste år passerede han de 80 år, og de seneste år har han været blandt en lille skare af frivillige som passer godt på den gamle ovn og gerne fortæller om dens historie, når nysgerrige turister kigger forbi.

– Carsten er Flintovnens største ildsjæl, det må du altså gerne citere mig for, lyder det fra Henning, som bor i Rødvig og ofte kigger forbi for at hjælpe lidt til i den gamle Flintovn.

Det er også Carsten, der hvert andet år maler det store, sorte anker, og indenfor i Flintovnen hænger et tre gange træ meter stort træskærerarbejde udført af Carsten efter et maleri af hans far.

Den ene skammel er stjålet

Som en ekstra tilføjelse har Carsten Stuhr Hansen endvidere, og for egen regning, fået lavet 19 små messingskilte, der hver især har fået indgraveret navnet for en af de nordiske guder.

– De to borde kommer til at hedde Freja og Frej, mens de 16 stole får navn efter otte af guderne og otte af gudinderne, fortæller Carsten Stuhr Hansen, der også arbejder på at få sat en oplysningstavle op, som skal fortælle historien om det gamle egetræ og de nordiske guder.

Desværre er den ene af de 16 skamler dog på mystisk vis forsvundet fra stedet.

De frivillige fra Flintovnen håber meget, at den manglende skammel vender tilbage og bliver genforenet med sine nordiske gudevenner og -veninder.

De vil for øvrigt også blive meget glade for at få tilført nye, friske kræfter med frivillige, som gerne vil være med til at formidle Flintovnens historie og virke i Rødvig.
rmh

Skriv en kommentar