(Last Updated On: 16. marts 2021)

Horisonten Hotel godt på vej i Algade 23 i Store Heddinge

Af Klaus Slavensky

Turisme: Det gamle apotek i Algade fra 1810 ligner for øjeblikket ikke sig selv, hvilket skyldes, at det er ved at transformere sig til hotel.

Bag projektet står Horisonten STU, og det forklarer hvorfor Stevns’ kommende overnatningssted skal hedde Horisonten Hotel.

Inden året er slut vil det gamle apotek i Algade 23 i Store Heddinge være åbnet som hotel. (Arkivfoto)

Håb om start i august

Der viftes med papirer, bredes plantegninger ud; der kigges på relevante mål, skitser viser fremtidigt interiør i stueplan, 1. etage og loftrum.

Forstander Paw Koch peger på en snittegning, som viser husets form og højde, og arkitekt Helene Vang-Lauridsen forklarer hvor indgang til hotel og café skal være til den kommende receptionist Sally Taha.

Det nye hotelprojekt er i fuld gang, og glade smil forener sig med arkitekttegningernes vandrette tekniske streger, om end de drejer noget mere opad.

– Nu skal det myndighedsgodkendes, og så regner vi med at kunne gå i gang med at bygge til sommer, lyder den optimistiske melding fra Helene Vang-Lauridsen fra tegnestuen Alfa i Rødvig, som håber at første del af projektet er klar i vinteren 2021/22.

Omfattende virksomhed

Det er ikke hver dag, at nogen binder an med at åbne et hotel på Stevns, og ’nogen’ er i dette tilfælde heller ikke hvem-som-helst, når det er forstander, innovatør og entreprenør Paw Koch, som er drivkraften.

Arkitekt Helene Vang-Lauridsen, receptionist Sally Taha og forstander Paw Koch tjekker tegningerne til det kommende Horisonten Hotel. (Foto: Klaus Slavensky)

– Det er et netværkssamarbejde, understreger han og henviser dermed til, at turismekonsulenten fra Stevns Erhvervsråd er inddraget, ligesom Stevns Kommune og på sigt en række lokale håndværkere og så selvfølgelig også Horisonten STU’s øvrige projekter som f.eks. vaskeriet i Rengegade i Store Heddinge.

Horisonten STU er en ungdomsuddannelse for unge med særlige behov, som startede i 2014, og som i dag har 10 ejendomme til mange forskellige projekter.

De unge er tænkt med

Når Horisonten Hotel er helt færdig i 2022, vil det huse 11 værelser, en café, udstillingslounge og en hyggelig gårdhave med servering. Alt sammen i stilen ”afslappet luksus”, lyder det fra Paw Koch.

– Hotellet bliver ikke et aktiveringsprojekt. Der vil blive ansat professionelle fra hotel- og restaurationsbranchen, så gæsterne kan være sikker på god service, understreger han og fortsætter:

– Turismekonsulent Johan Bache forstår til fulde, at det er en kommerciel virksomhed, der her skabes, netop for at give reelle muligheder for beskæftigelse til den målgruppe, som vi brænder for, og som ellers ikke kan opnå meningsfuld beskæftigelse og/eller job. På Horisonten nøjes vi ikke med at lade som om. Her går vi hele vejen, forklarer Paw Koch.

”Så de unge er ikke glemt i hotelprojektet?”

– Slet ikke. Det er min opgave at vejlede dem i receptionsarbejde, i køkkenet, og de skal også inddrages i rengøring af værelser, indskyder Sally Taha, som tilføjer, at Horisonten STU’s øvrige aktiviteter skal spille sammen med hoteldriften.

Husets sjæl bevares

De tre projektfolk viser rundt i den smukke gamle bygning, og ord som ”bevaringsværdig”, ”unik” og ”husets sjæl” popper op undervejs mellem etagerne.

– Det har været vigtigt for os, at vi kan bevare mest muligt af bygningens helt unikke udtryk og arkitektur, fortæller Helene Vang-Lauridsen og uddyber:

– Der er en række krav til et hotel opført i 2021, som kræver høj faglighed og en stærk vision, når dette skal mødes med det gedigne oprindelige byggeri, som vi har med at gøre her. Det er godt nok det ypperste, man kunne frembringe på byggetidspunktet i 1853, og bygningens smukke facader er derfor også bevaringsværdige, men vi opdaterer jo nu alting til byggereglementet fra 2018. Det er en omfattende proces, men også et helt utroligt løft for byen og dens smukke bygninger. Algade 23 er virkelig en bygning, man kommer til at holde af, lyder det fra Helene Vang-Lauridsen.

– Det hele skal holdes i klintens lyse farver, dels fordi det er vores vision at det skal have samklang med verdensarven og verdensmålene, og dels fordi det passer til vores unge, som har brug for et sted, som ikke ”larmer”. Og de unge er vores ’brand’ som vores hotelgæste-målgruppe vil holde af, fordi de har en social bevidsthed og har lyst til unikke oplevelser, siger Paw Koch.

Kodeord: Bæredygtighed

Både Helene Vang-Lauridsen og Sally Tara griber fat i det med ”grønne idealister”.

– Vi genbruger huset, og vi bruger bæredygtige materialer, kommer det fra arkitekten.

– Vores unge er også bæredygtige i sig selv, og det samme er sengetøjet, dækservietter og også sæben, som vi udvikler i samarbejde med en virksomhed på den anden side af gaden, siger Sally Tara.

– Og så formidler vi verdensarven gennem udstilling og bearbejdede artefakter, som sælges som en slags ”souvenir”. Der kommer også en café og et hyggeligt gårdmiljø, indskyder Paw Koch, der også oplyser, at man sammen med VisitSydsjælland-Møn har regnet på hele konceptet.

– Kalkulerne er lavet og vi satser på en belægningsprocent på 60, og vi vil følge markedets pris. Det er et meningsfuldt projekt som kan bruges af de mange turister som kommer til Stevns, og af vores unge, som får mulighed for mini flex-job, da vi i forvejen har mange linjefag på STU, som vi kan bruge på hotellet, slutter han meldingen om den unikke nyskabelse af socialøkonomisk virksomhed og turistfremstød.

Skriv en kommentar