(Last Updated On: 29. december 2020)

Stevns Folklore Forening har holdt stiftende generalforsamling og planlægger at åbne et lokalhistorisk museum, der kan fortælle de mange sagn og myter fra lokalområdet. Efter planen åbner museet på en adresse i Store Heddinge til næste sommer.

Af Henrik Fisker

– Indtil for tre år siden boede min familie og jeg i Stege på Møn. Ligesom Stevns har de en klint, som de er meget stolte af, men da vi flyttede til Stevns, fandt jeg hurtigt ud af, at egnen har så meget andet at byde på, siger Aleksandra Olsen, der er formand for den nystiftede Stevns Folklore Forening. (Foto: Henrik Fisker)

Store Heddinge: Mange har hørt om Klintekongen, om den gamle kirke i Højerup, der rykker et hanefjed ind i landet hver julenat, om Elverhøj, hvor de farlige elverpiger lokker de lokale ungkarle ind, og måske også om hemmelighederne, der gemmer sig under taget på Sankt Katharina Kirke.

Folketroen har traditionelt haft gode kår på Stevns – og det skal den fortsat have i de kommende generationer. Det mener initiativtagerne til en nystiftet forening, som så dagens lys i november. Stevns Folklore Forening blev stiftet med det ambitiøse formål at åbne og drive et lokalhistorisk museum, der kan fortælle og formidle de stevnske folkesagn til offentligheden.

Bag ideen står en tilflytter: Aleksandra Olsen, som er faldet pladask for, hvad hun kalder en »unik folklore« på Stevns.

– Indtil for tre år siden boede min familie og jeg i Stege på Møn. Ligesom Stevns har de en klint, som de er meget stolte af, men da vi flyttede til Stevns, fandt jeg hurtigt ud af, at egnen har så meget andet at byde på. Her er en helt anden mytologi, som jeg fordybede mig i og straks blev meget forelsket i, siger Aleksandra Olsen.

Ifølge hende er der et stort, uudnyttet potentiale for Stevns i at formidle folketraditionen som et brand – både over for turister og tilflyttere.

– Det er herfra, at ideen om et lokalt folkloremuseum er groet frem. Den værdifulde og unikke lokalhistorie med traditioner, overtro og visdom skal naturligvis bevares og formidles til et større publikum, siger Aleksandra Olsen.

Åbner i Store Heddinge

Ideen om at åbne et lokalt folkloremuseum blev godkendt på den stiftende generalforsamling, hvor biblioteksleder May-Britt Diechmann stillede sig til rådighed som dirigent. Da aftenen var slut, var der valgt en bestyrelse på seks personer. Aleksandra Olsen blev valgt som formand, mens Simon Normand Winkler blev næstformand. Signe Nielsen er kasserer, mens Lise Søelund, Berit Stage og Stella Pedersen er medlemmer af bestyrelsen.

Ud over at være formand er Aleksandra Olsen udset til at være daglig leder af museet, når det åbner i Store Heddinge – efter planen i sommeren 2021. Hvor det eksakt kommer til at ligge, vil hun først afsløre i begyndelsen af det nye år, da der stadig forhandles med den nuværende ejer om overtagelse af ejendommen.

Lokale støtter

Allerede nu er bestyrelsen i gang med at etablere lokale samarbejder om udstillingen på det kommende museum. Det sker dels med Stevns Lokalhistoriske Arkiv, dels med Kulturmuseum Øst på det tidligere rådhus i Faxe under Østsjællands Museum. Her er bindeleddet museumsinspektør Berit Stage, der er medlem af den nye forenings bestyrelse. Desuden har Stevns Bibliotekerne givet udtryk for sin støtte og vil i den forbindelse levere faglige ekspertise til projektet. Museet ønsker ligeledes at engagere lokale kunstnere og ildsjæle i udviklingen af udstillinger og aktiviteter.

– Vi håber, at samarbejdet rækker til udveksling af museumsgenstande og hjælp til formidling af folkesagnene fra Stevns, siger Aleksandra Olsen.

I de kommende måneder skal bestyrelsen for Stevns Folklore Museum i gang med at rejse penge til det nye museum. Målet er at indsamle i omegnen af en million kroner med bidrag fra fonde og offentlige puljer til projektet. Ambitionen er at skabe to udstillinger under samme tag på det nye folkloremuseum.

– Vi vil gerne lave en sanselig udstilling, der fortæller om folkesagnene som andet og mere end billeder og figurer på en væg. Og så er det planen, at det meste af museet skal have appel til børn under 12 år og deres familier. De skal kunne komme ind og opleve historierne fra Stevns på en levende og sanselig måde, siger Aleksandra Olsen.

Kommer fra Rusland

Selv er Aleksandra Olsen fra Rusland, men har boet i Danmark i fem år efter, at hun traf sin danske mand: Anders Olsen, der arbejder som lærer på Horisonten STU. Hun er uddannet i psykologi og sociologi fra universiteter i både Rusland og Frankrig og har desuden en bachelor i innovation og iværksætteri. Hun har mange års erfaring i kommunikation og markedsføring. Hun arbejder i FN-Byen i København som kommunikationskonsulent i WHO’s europæiske komité.

Næstformand Simon Normand Winkler er ansat på Horisonten STU og har, ifølge foreningen, mange års erfaring med kulturforeninger. Han skal blandt andet bidrage med at »sikre kreativ og sjov formidling til alle målgrupper«.

Skriv en kommentar