(Last Updated On: 5. januar 2021)

Hvert år bringer Stevnsbladet en nytårskavalkade over året der gik. Også i år – og mon ikke mange vil huske 2020 som et ret så anderledes år med pandemi, restriktioner, håndsprit og mundbind.

Stevns: I dette års nytårskavalkade kan man bl.a. gå på opdagelse i de mange kreative og anderledes idéer og tiltag, som piblede frem rundt omkring i Stevns. For kriser fører ofte til kreativitet, og det oplevede man også på mange forskellige måder her i Stevns, efter at coronakrisen for alvor havde gjort sit indtog i Danmark i marts, hvor store dele af samfundet blev lukket ned.

Selvbetjening, take-away og udbringning

Blomsterbutikken Nordahl & Friis var hurtige til at tænke kreativt, og deres selvbetjeningsbutik blev indenfor kort tid en stor succes. Så stor, at den fortsatte, selvom det igen blev tilladt med den personlige betjening.

Selvbetjeningsbuketterne hos Nordahl og Friis blev hurtigt en stor succes. (Privatfoto)

Det var dog ikke kun hos blomsterhandlerne, at kreativiteten blomstrede. Også udbringning og take-away blev under nedluk introduceret og udvidet i stor stil, både hos de lokale restauranter og i de lokale butikker.

Drive-in koncerter og pop-up opera

Med forsamlingsforbud og faren for smitte blev forenings- og kulturlivet udfordret. Det førte til nye og anderledes oplevelser: for eksempel kunne man køre til drive-in koncerter foran Himlingøje Forsamlingshus, og ved flere af kommunens plejecentre blev der givet terrassekoncerter og sunget skønsang på græsplænerne.

Petr Groes foran trappen op til Himlingøje Forsamlingshus, hvor han flere søndage i foråret gav drive-in koncerter. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Man kunne også opleve pop-up opera eller bestille en lokal forfatter til højtlæsning gennem sin brevsprække.

Og på Stevns Bibliotekerne blev der for en periode åbnet op for ubegrænset udlån af ebøger, netlydbøger og film på det digitale bibliotek.

Havsvømning og ’open-air’ badminton

De mange uger uden mulighed for træning og motion ’som vi plejer at gøre det’, medførte flere kreative og anderledes måder at få rørt sig på.

Svømmehallen blev skiftet ud med strand og havsvømning, da Stevns-skolernes 4. klasser skulle undervises i svømmedisciplinen.

Det var en drøm, der blev til virkelighed, da Ungdomsskolen og SHS-Stevns i løbet af maj og juni modtog alle kommunens fjerdeklasser svømmeundervisning i åbent hav. (Arkivfoto: Rikke Michael Hansen)

Også badmintonen rykkede udendørs og de traditionelle fjerbolde blev udskiftet med nyindkøbte specialbolde, der var velegnet til ’open-air’ badminton.

Og Fit & Sund rykkede seniortræningen ud på boldbanerne ved Stevnshallen, hvor deltagerne gennemførte motionsprogram med elastikker og stræk.

Hjemmeundervisning, terrassebesøg og coronakyllinger

Hjemmeundervisning for skoleeleverne og terrassebesøg på plejecentrene blev også for en stund en del af ’hverdagen’ for borgerne i Stevns.

Ligesom så meget andet, så blev også kommunalbestyrelsesmøderne digitale, og borgerne kunne følge med i debatterne hjemmefra deres stuer.

Kommunalbestyrelsesmøderne blev flere gange livestreamet i 2020. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Og små, gule sten lyste op og spredte glæde i flere stevnske byer. Det var ’Coronakyllinger’, malet af 7-årige Josefine; hun blev senere på året hædret for sit gode initiativ.

Godt gang i turismen og boligsalget

Ferieplaner blev ændret, og turistsæsonen var anderledes med mange danske turister, der tog på opdagelse langs klintekant og verdensarv. Faktisk viste en måling af datatrafikken fra teleselskabet Telenors landsdækkende mobilnet, at Stevns Klint blev sommerens absolutte højdespringer i forhold til antallet af besøgende. I ugerne 28 og 29 sås en stigning i dataforbruget på ikke mindre end 800 procent i og omkring Rødvig og klinten på Stevns.

Allerede i foråret strømmede de besøgende til Stevns Klint, og de høje besøgstal fortsatte sommeren igennem. Selskabet Højeruplund kunne ved årets afslutning berette om en stigning på mere end 40 procent i deres indtægter fra salg af parkeringsbilletter. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Også boligmarkedet oplevede stigninger i interesse og salg. Flere lokale mæglere manglede helårsboliger og sommerhuse i deres salgskataloger, for mange ville gerne ud af storbyen til områder med frisk luft, plads og god afstand.

En anderledes jul

Julemanden fik til gengæld et knap så travlt 2020, for i de fleste byer blev den ellers så traditionsrige juletræstænding aflyst.

Dog kom Julemanden på besøg i Hårlev, hvor han sammen med sin kone gennemførte en succesfuld drive in-uddeling af julegodter til byens børn.

Julemanden og hans kone var i Hårlev, hvor der blev uddelt godteposer til børnene. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Også mange af Rødvig og omegns børn samt Plushøjs beboere var heldige at få besøg af Julemanden og hans kone, som en søndag eftermiddag ankom i hestevogn og kørte rundt med julegodter mm.

Lys for enden af tunnelen

Året sluttede med godkendelse af en vaccine, og de første stik blev givet til beboere på udvalgte plejehjem den 27. december.

Dog nåede vacciner og nåle ikke til Stevns inden årets udgang, men det sker i løbet af januar 2021.

Nytårskavalkaden bringer vi på siderne 14-17 i årets første udgave af Stevnsbladet, som udkommer i morgen, onsdag den 6. januar, og omdeles onsdag og torsdag.

Skriv en kommentar