(Last Updated On: 3. december 2018)

I 2014 kom der er påbud fra regering og folketing, beredskaberne i Danmark skulle styrkes ved fusioner.

En særdeles fornuftig beslutning, set i lyset af øgede klimahændelser og med udsigt til behov for et stærkere terrorberedskab.

Fem sjællandske kommuner fandt hurtigt sammen fra Greve i nord til Stevns i syd; et supergodt match på Østsjælland, så stærkt, at Høje Tåstrup, Ishøj og Vallensbæk kikkede over regionsgrænsen og bad om optagelse i dette fællesskab.

Fra 1. oktober 2015 og frem til december 2017 blev der arbejdet hårdt og koncentreret med dette beredskab, som involverede 320.000. borgere. Hvor jeg som formand havde et super samarbejde med Joy Mogensen, Roskildes borgmester, og hvor der hele tiden konstruktivt blev arbejdet for løsninger til gavn for alle kommuner. Og med beredskabsdirektør Lars Robetje i spidsen, som efter min bedste vurdering er blandt landets mest kompetente personer på beredskabsområdet.

Medio december 2017 var alle nået til enighed, beredskabsplanen blev godkendt af alle borgmestre i beredskabskommissionen, og skulle herefter til godkendelse i kommunerne.

1. januar 2018 skiftede to kommuner så borgmestre, Stevns og Køge. To borgmestre som tilsyneladende havde et stort behov for at sætte nye fingeraftryk på beredskabsplanen, hvorefter stort set alt er gået galt.

Først melder Køge sig ud; det kunne have været håndteret fremadrettet, men hvis fire kommuner nu yderligere går, ligger alt i ruiner. Alle synergier og dermed økonomi vil herefter være væk.

Hermed står Stevns tilbage i en helt uoverskuelig svær beredskabs- og økonomisk situation. Dette er et politisk makværk ud over alle grænser, og det er ingen hemmelighed, at det for mig er en meget stor skuffelse, eftersom alt lå på et sølvfad ved indgangen til denne valgperiode.

Jeg vil appellere til de syv tilbageværende kommuner at finde tilbage på sporet igen og finde fælles fodslag, velvidende at konstant kritik af detaljeringsgrader dræner ethvert samarbejde for energi.

Så et spørgsmål til borgmester Anette Mortensen, hvad gør Stevns nu?

Mogens Haugaard
NYT Stevns

Skriv en kommentar