(Last Updated On: 6. september 2019)

Med snoreklip og taler fredag, og officiel åbning af særudstillingen ’Liv, Landskkab og Brutalisme’ lørdag

Ole Vive og Anette Mortensen er klar til at klippe, skarpt overvåget af museets nye direktør Peter Gravlund. (Foto: Birgitta Kristina Carlberg)

Faxe/Stevns: Fredag den 30. august var der åbningsreception på Østsjællands Museum, der nu har til huse på det gamle rådhus i Faxe.

Bestyrelse og samarbejdspartnere var inviteret til åbningen, der blev markeret med taler af museumsdirektør Peter Gravlund, borgmester i Faxe, Ole Vive (V), borgmester i Stevns, Anette Mortensen (V) og museumsinspektør Berit Stage.

– Vi er heldige at have et godt samarbejde mellem de to kommuner – Faxe og Stevns, sagde Peter Gravlund, der kun har siddet i stillingen som museumsdirektør i 14 dage.

– Vi har nu de tre hovedsites; Stevnsfortet med Koldkrigsmuseet, Geomuseum Faxe og nu Museumsbygningen her i Det gamle Rådhus. Alle de tre lokaliteter – og begge kommuner – skal danne udgangspunkt for mange flere aktiviteter og tilbud, f.eks. foredrag, byvandringer, podcast og events, fortsatte Peter Gravlund, inden han fik sagt tak til de mange involverede parter og gav ordet videre til Anette Mortensen.

 

Flasker fra gamle lokale bryggerier, bådhistorie, en gammel badedragt og rådhuset. (Fotos: Birgitta Kristina Carlberg)

Kobling af fortid og nutid

Med ryggen til de fremmødte indledte hun med en selfie og et opslag på Instagram, for som hun sagde:

– Østsjællands Museums nye særudstilling handler om de lokale historier, og nu har jeg lige delt en af mine historier på Instagram. Historien om, at museet har fået nye lokaler, og at vi samtidig åbner denne særudstilling om de lokale historier her i Faxe og Stevns. Kun ved at dele vores historier med hinanden, kan vi sikre vores fortid – vores fælles historie.

En tråd, som Ole Vive spandt videre på, da han fik ordet:

– Tak til Anette – som jo netop med sit opslag på Instagram har været med til at gøre det, et museem skal kunne: Nemlig at koble fortid og nutid og dokumentere vores historie for eftertiden, sagde han.

– Alle de historier, vi nu deler på sociale medier, bliver jo også museumsstof en gang. Så måske kommer mine børnebørn til at gå rundt i et digitalt univers og grine af, hvordan morfar så ud den gang, museet åbnede og undre sig over, hvor meget verden har forandret sig – og mærke glæden over, at der også er ting, der ikke forsvinder, fortsatte Ole Vive.

De to borgmestre klippede i fællesskab det røde bånd, og herefter var der åbent ind til den flotte særudstilling ’Liv, landskab og brutalisme’, der både handler om lokalhistorien og om rådhusbygningens historie.

Dagen efter åbnede udstillingen for alle. Museumsdirektør Peter Gravlund oplyser, at henved 200 lagde vejen forbi det gamle rådhus lørdag eftermiddag.
På særudstillingen kan man bl.a. se nostalgiske limonader og øl fra lokale bryggerier, udstilling og fortællinger fra de gamle havne, nyere tids arkitektur fra rådhusbygningen og originale badedragter fra starten af 1900-tallet.

Skriv en kommentar