(Last Updated On: 10. september 2018)

Klar til afgang. Position: N55°24.950’ E012°15.390. Fra venstre Poul Skræddergaard, Jesper Hvid, Stig Andersen, Ivan Skov, Lone Glensvig, Suzi Olsen og Bent Nielsen. (Foto: Klaus Slavensky)

Strøby Egede: Bådklubben Ege gør sig ikke i olympiske discipliner. Her er ikke bådklasser med en firer eller otter med eller uden styrmand.

Her er syv søulke, som i idiomet »sejle på de syv have«, der har sat sejlet for at markere, at klubbens logbog kan fejre 50-års jubilæum.

Hyggelig kabyssesnak

Vi sidder på terrassens dæk udenfor det hyggelige klubhus og har havet styrbords.

Vi har forsynet os i kabyssen, hvor der gennem fem årtier har været afholdt mangen en god kalas.

Alle syv gaster, som har stillet til baksmønstring, mandfolk som fruentimmere, har rebet og trimmet klubbens aktiviteter i flere år.

Det samlede mandskab er ca. 350 medlemmer, som har 88 oplægningspladser til joller foruden klubbens egne havkajakker, joller og følgebåde.

Salut for kommunen

Tilbage i juni 1968 indkaldte Strøby Egede Borger- og Grundejerforening på foranledning af den navnkundige Chantz Olsen til møde om en bådklub på den kommunale strandgrund Kystvejen 44, som Strøby Sogneråd havde stillet til rådighed.

Siden gik det uden høj sø eller bidevind, og sådan er det stadig, hvis man skal tro kasserer Suzi Olsen, som også er medlem af kajakudvalget.

– Vi var ikke blevet 50 år, hvis ikke vi havde et godt samarbejde med kommunen, lyder det.

Både med søpindsvin

Poul Skræddergaard er tidligere formand og fortæller, at det hele startede med fritidsfiskere, som ville give de unge viden om sejllads og hav.

– Størstedelen af medlemmerne er stadig fiskere og fritidssejlere. De ligner pindsvin med alle deres stænger og flag, griner han.

Søpindsvin, tænker Deres udsendte, men så platte udsagn finder naturligvis ikke plads i seriøse artikler.

Plads til nye medlemmer

Poul kan også fortælle om dengang, der var kroniske pladsproblemer og lukket for tilgang af medlemmer.

– Det er der ikke mere, indskyder den nuværende skipper, Stig Andersen. Formanden kan berette, at der er medlemmer fra Køge, ja fra hele Sjælland.

– Det er meget i kraft af ungdomsudvalget, og rekrutteringen sker ofte fra mund til mund, forklarer Stig Andersen.

Stærk ungdomsafdeling

Alderspræsidenten Ivan Skov kan fortælle, om dengang de første piratjoller kom efter 2. Verdenskrig. De er stadig basis for de unges interesse for ture på bølgerne.

Bent Nielsen er også mangeårigt medlem af bådeklubben, og nævner, at man også har haft en surferafdeling.

– Det kræver, at vi investerer en del i udstyr, lyder det fra Jesper Hvid, som står for ungdomsudvalget. Hans far var med i klubben, han selv fra 10-årsalderen, har været klubmester og nu er tredje generation også mønstret på.

Store fremtidsplaner

Lone Glensvig står for festudvalget og dermed det store jubilæumsarrangement, som afholdes i oktober til “samme pris som ved 25 års jubilæet”.

– Det er jo charmerende med en kystsejlklub, og vi håber, at der er flere af de yngre tilflyttere, som vil sejle. Vi har også planer om at bygge en større hal til bl.a. værksted, tilføjer hun, som også er medlem af sponsorudvalget.

Her kan du kaste anker

Vi skal til at bove ud. Ege er i smult vande. Vendeplads for sejlere fra Køge, tilbud om gratis kajakture for at shanghaje nye medlemmer, forstås; der uddannes kajakinstruktører til formålet, fortæller Suzi Olsen.

Men Ege er først og fremmest stedet for det hyggelige sociale samvær, hvor man kan smide sin ballast for en stund og kaste anker.

– Vi håber, at klubben vil eksistere de næste 25-50 år. Det burde der være grundlag for, men det er de frivillige kræfter, som driver det, siger formanden Stig Andersen.

Bakstørnen venter. Der er landgang. Alle afmønstrer efter et herligt krydstogt i Eges historie og nutid.

sky

Skriv en kommentar