(Last Updated On: 23. september 2022)

I uge 41 skrives der Danmarkshistorie når Stevns Klint Oplevelsescenter åbner. Det er samtidig en milepæl for hele Stevns, og Stevnsbladet vil frem til åbningen følge den spændende udviklingsproces med at få denne kulturperle gjort klar til at komme på landkortet. Nu er der 4 uger tilbage til åbningen.

De besøgende oplever design, lyd, lys og klima som bare fungerer. Men bag dette selvfølgelige ligger masser af skjulte installationer som jordvarme og ventilationsanlæg.

Af Klaus Slavensky

Steen Bonke Sørensen er ikke alene direktør for oplevelsescentret, han har også styr på al teknikken i maskinrummet. (Foto: Klaus Slavensky)

Energi: Når man kører af Boesdalsvej til Stevns Klint Oplevelsescenter, og drejer til højre mod p-pladsen, kører man forbi en smuk blomstermark, der vidner om at Stevns Kommune går ind for biodiversitet.

Hvad man ikke kan se, er, at under mulden ligger et gigantisk jordvarmeanlæg, der forsyner det nye oplevelsescenter med energi.

2 km slanger

Direktør Steen Bonke Sørensen er stolt af det, som han kalder ”maskinrummet”, der dækker over al det tekniske grej, som er nødvendigt for at drive et museum/oplevelsescenter, en interaktiv udstilling, mødelokaler, butik, bistro/café og meget andet.

Der er faktisk to maskinrum. Det mindste rummer teknisk udstyr fra det hollandske Tinker Imagineers og Mansveld, der tilsammen styrer al lys og lyd i udstillingen, og består således af servere til at betjene hele it-strukturen.

I et meget større rum ved siden af, er det, som Steen Bonke Sørensen kalder ”hjertet”, og når han viser alle herlighederne frem, så kan man godt få mistanken om, at hans barndomsdrøm var at være maskinmester.

– Se her, det er her de 2 kilometer jordvarmeslanger kommer ind, lyder det begejstret fra direktøren, der har en faglig baggrund i security-branchen, men det vender vi tilbage til.

– Du må tænke på, at huset er bygget under jorden, så alle installationer i hele huset skal tage udgangspunkt i det. Der skal således både luft ind og ud. Og er det koldt udenfor, så skal den kolde luft kunne varmes op eller omvendt køles ned via vores klimaanlæg, forklarer han og går fra store beholdere til endnu større, som er forbundet med rør til skorstene, der måler 1 ½ meter i diameter.

Det har kostet 45 mio. kr. at bygge den eksplosive smukke, arkitektoniske perle ind i klinten, og maskinrummet har snuppet nogle millioner fra den pulje.

Altid frisk luft

Jordvarmeanlægget er dimensioneret til oplevelsescentret, og der er to kompressorer der omdanner det cirka 9 grader kolde væske til tempereret vand i hanerne på bl.a. toiletter og brugsvand.

– I tider som disse med energikrise har vi været fremsynede, fastslår Steen Bonke Sørensen med tilfredshed, og lægger en hånd på en kedel, mens han fortæller, at klimaanlægget ikke er sat til i øjeblikket.

I udstillingen er der installeret strålevarme fra radiatorer i loftet, så vi altid har gulvet fri til at kunne ændre på udstillingen. I resten af bygningen er der gulvvarme. Det er superfunktionelt. Her har vi et varmedepot på knapt 1.000 liter, som fordeler varmen til loft og til gulv, siger han videre, mens han går rundt i det 5 gange 11 meter store lokale, der er eminent designet og indrettet, så det må være enhver håndværkers drøm, for her kan man finde rundt og komme til.

– Som jeg sagde før, så køles varm luft ned via klima- og ventilationsanlægget. Vores luftcirkulation tændes en halv time før vi åbner, og slukker en halv time efter vi har lukket. Så der er altid frisk luft. Også separat luftudtag fra toiletter og til køkkenet for bl.a. at undgå henholdsvis lugt og brandfare, når han at oplyse, før vi når frem til sikkerhedsanlægget. Bygningen er desuden energimærket A efter 2015 standarden, fremhæver han.

Direktør og maskinmester

Steen Bonke Sørensen har tidligere arbejdet med security, så han kender alle aspekter, og er ikke nervøs for at oplevelsescentret er udsat.

– Vi har jo ikke noget af værdi, som f.eks. guldhorn eller kostbare malerier. Men vi har sikret os med det bedste sikkerhedsudstyr, og så er der også naboberedskab samt naturvandrerne som holder øje, og det er en stor hjælp. Men der er selvfølgelig branddetektion, alarmsystem, videoovervågning, og sikkerhedsprofiler på alle døre. Og så har vi brandvarsling via højttaler, siger han og tager en mikrofon i hånden, som kan sende advarsler ud over hele oplevelsescentret.

Oplevelsescentrets direktør fortæller videre, at strømmen leveres af Andel Energi, og kommer blandt andet fra vindmøller.

– Ja, det er en ormegård af kabler og ledninger. Men alt er installeret og alt vil være i orden inden åbningen. Kører det? Ja, det kører, svarer han selv og kigger endnu en gang rundt i rummet, hvor alt er automatiseret og garanteret med serviceaftale.

Men ellers er Steen Bonke beredvillig som maskinmester.

Turen går tilbage til p-pladsen. Landskabet ligner Boesdal Kalkbrud, som det har gjort i årtier, men nede i jorden og under den flotte bygning ligger hele maskineriet, der får lys i foyeren, film ud af projektøren og det hele er smukt og funktionelt.

 

Se også: Lucky guider gennem udstillingen om Stevns Klint

Se også: En museumsbutik, som er helt sin egen

Se også: Oplevelsescentret er også karakterfuld design

Se også: Oplevelsescentret er bygget ind i klinten

Se også: Oplevelsescentret laver oplevelser i kalkbruddet

Se også: Dette er ikke en mur
Se også: Oplevelsescentrets direktør elsker …

Se også: Selvfølgelig hedder Oplevelsescentrets café SKE

Skriv en kommentar