(Last Updated On: 25. maj 2018)

Stevns Naturcenters nye naturvejleder Rasmus Elvekjær elsker at udforske naturen. Interessen, nysgerrigheden og respekten for naturen vil han gerne give videre til næste generation

Rasmus Elvekjær bor i Næstved sammen med sin tanzanianske hustru og deres 5-årige søn. Han beskriver sig selv som en iværksætter, eventyrer, biolog og naturformidler. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Stevns: Efter en årrække, hvor Østsjællands Museum har varetaget driften af Stevns Naturcenter ved Mandehoved, er ansvaret nu tilbage i Stevns kommune.

For at sikre den fortsatte drift af naturcentret og for at styrke den natur- og kulturhistoriske formidling, har kommunen ansat en naturvejleder. Den 1. april i år tiltrådte 38-årige biolog og naturvejleder Rasmus Elvekjær stillingen. Organisatorisk er han placeret i Teknik og Miljø i Stevns kommune, og nærmeste chef er leder af Natur og Miljø, Berith Burkandt.

Formidling og faglighed

– Jobbet som naturvejleder i Stevns kommune er et drømmejob for mig. Det indebærer pædagogik og formidling til børn kombineret med den faglige udfordring, som jeg får fra mine kolleger i Teknik og Miljø, fortæller Rasmus Elvekjær, da den lokale presse har sat ham i stævne en dejlig solskinsdag i haven ved naturcentret.

Formidling er da også den røde tråd gennem den nyansatte naturvejleders CV. Rasmus Elvekjær er kandidatuddannet fra Københavns Universitet og har blandt andet arbejdet med formidling ved Øresundsakvariet og Zoologisk Museum. Han har skrevet artikler til Biologforbundets fagblad Kaskelot, arbejdet som naturvejleder i Lyngby-Taarbæk og Frederiksberg kommuner, været underviser og censor på seminaret samt arbejdet med naturbevaringsprojekter i Østafrika.

Fritiden bliver ofte brugt på at gå på opdagelse i naturen for at finde sjældne dyre- og plantearter. To andre store passioner er dykning og lystfiskeri.

Hav af idéer

Rasmus Elvekjærs nye arbejdsplads, naturcentret, åbnede i 1993 og er et tidligere militært anlæg.

Her er undervisningslokale, sovesale med i alt 38 sengepladser samt et par mindre soverum, køkken, badefaciliteter, gymnastiksal og fællesrum. Centret bliver ofte lejet ud til skoler og institutioner.

Rasmus Elvekjær oplyser, at der i øjeblikket i snit er to hold om ugen, som overnatter på centret.

Stedet er dog slidt, og det vil den nyansatte naturvejleder gerne gøre noget ved.

– Huset trænger til at blive shinet lidt op, en ny hjemmeside vil også være oplagt, og så vil jeg gerne videreudvikle på de undervisningsforløb, som Østsjællands Museum har udarbejdet – og gerne også udvikle nye forløb, siger naturvejlederen, som også har et hav af andre idéer, som han selv udtrykker det. De må dog vente.

– Min førsteprioritet er undervisning af skolebørnene, understreger Rasmus Elvekjær, og han oplyser, at der i højsæsonen, som er lige nu, kommer to til tre klasser om ugen på besøg; et typisk undervisningsforløb varer to timer.

Opdagelsesrejser i naturen

Rasmus Elvekjærs primære rolle vil være fortsættelse og videreudvikling af skoletjenesten.

– Både undervisning til børn men også efteruddannelse af lærerne i Stevns kommune, uddyber Rasmus Elvekjær.

Undervisningen er for øvrigt atter blevet gratis for skolerne på Stevns, ligesom den var det inden Østsjællands Museum overtog driften fra Stevns kommune.

– Jeg vil gerne kunne skabe engagement og nysgerrighed i naturen. Fra naturcentret kan jeg tage børnene med på eventyr, på en tids- og opdagelsesrejse ned til klinten, forklarer naturvejlederen og fortsætter:

– Hvis vi gerne vil bevare naturen, skal vi få børnene til at elske den. Børn er de bedste ambassadører.

Formidlingen skal kobles med andre naturprojekter i kommunen. Eksempler herpå er verdensarven, Stevns som en bivenlig kommune og opbakning til affaldsindsamlingen med Danmarks Naturfredningsforening.

– Det er min opgave at skabe synergi imellem aktiviteterne, slutter naturvejlederen.
rmh

Stevns Naturcenter

  • Naturcentret åbnede i 1993
  • Det er et tidligere militært anlæg, et soldaterhjem
  • Naturcentret har i dag en udstilling om Stevns Klints geologi
  • Udenomsarealerne rummer bl.a. lejrplads, bålplads, grill og siddemuligheder
  • I for- og efteråret er der rig mulighed for at opleve imponerende fugletræk fra det gamle radartårn
  • I den kalkholdige jord vokser sjældne planter
  • På klinten har et vandrefalkepar gennem de seneste år ynglet med succes

Kilde: Kalklandet.dk

 

Skriv en kommentar