(Last Updated On: 22. april 2021)

Stift, provsti og menighedsråd er blevet enige

Skiltet udenfor Strøby Kirke er på størrelse med en altertavle, og fortæller at nu er renoveringsarbejdet i gang. (Foto Klaus Slavensky)

Strøby: Den over fem år gamle nedlukning af kirken i Strøby er afløst af en genåbningsplan.

Det fortæller to af aktørerne i et af landets længste renoveringsprojekter af en middelalderkirke.

Først café, så kirke

I 2015 lukkede Arbejdstilsynet Strøby Kirke. Årsag: Skimmelsvamp.

Det viste sig som en fatal beslutning for sognets aktive kirkegængere såvel som for de mange konfirmander, bryllupsivrige og andre, som i over fem år ikke har kunnet høre orglet bruse eller synge med på Grundtvigs mange salmer.

Men i sidste uge blev det holdt møde i Tryggevælde Provsti, og i lighed med genåbningen af Danmark efter måneders Covid-19 nedlukning, har ansatte og ”sognebørn” nu fået en genåbningsplan, som viser fremad, selv om det ikke går lige så hurtigt som stevnsboernes kan glæde sig over at komme på café, restaurant, i biografen eller i fitnesscentret.

Fælles fodslaw

Provst Erhard S. Westenberg sad ved bordenden den 14. april, da han og medlemmer af menighedsrådet skulle drøfte, hvordan man kunne omsætte Roskilde Stifts nylige ”grønt lys” for en påbegyndelse af det indvendige renoveringsarbejde af den lukkede kirke.

– Jeg synes vi har fundet fælles fodslaw med det nye menighedsråd og er enige om, hvad der er nice to have og need to have, og det bliver det sidste, som vi vælger at fokusere på, siger provsten, der dermed hentyder til flere års interne strid om hvilket omfang renoveringsarbejdet skulle have.

Det tidligere menighedsråd havde håbet på en bevilling på ca. 20 mio. kroner, men nu er budgettet landet på omkring 9 mio. kroner, oplyser Erhard S. Westenberg, som er den, der har sat den økonomiske ramme, som menighedsrådet har og som Provstiet bestyrer fra anlægspuljen.

Beskåret projekt

Det betyder, at der er påbegyndt undersøgelser i samarbejde med Nationalmuseet, fordi der er tale om en gammel middelalderkirke, og det første der skal laves er ny gulvbelægning og varme, og i den forbindelse niveauregulering, og så skal der gøres grundigt rent og indkøbes nye stole.

– Vi har hele tiden betonet vigtigheden af, at kirken åbnede, og nu fokuserer vi 110 procent på det, fortæller den nyvalgte menighedsrådsformand Jan Østerskov.

– Det betyder, at ønsker om at kigge på kalkmalerier, få kalket kirkerummet og få bænkegavle i tårnrummet må vente en stund. Første prioritet er at genåbne kirken, og nu gælder det om at holde tempo, lyder det bestemt fra Jan Østerskov.

Genåbning er fastsat

Den nye menighedsrådsformand har hvad han selv kalder en ”vild ambition”.

– Den 3. juli i 2022 holder vi gudstjeneste i Strøby Kirke. Jeg ved, at der er en ’dark horse’ med bl.a. at få håndværkere, for det er svært for øjeblikket og det kan skabe bekymring. Men nu har biskoppen, med konsulentrapporter i ryggen sagt god for at vi går i gang, og det gøre vi. Byggeudvalget holder møde i denne uge, vi har udarbejdet et økonomisk overslag og processen med at rydde kirken kan påbegyndes, forklarer Jan Østerskov.

Alt skal nemlig tages ud af kirken og deponeres før gulvarbejdet kan påbegyndes.

– Lige nu afventer vi tilbud på renoveringen, og arbejdet skal starte inden årets afslutning. Så vi satser på, at Strøby Kirke er brugsklar til genåbning i sommeren 2022, slutter Jan Østerskov.
sky

Skriv en kommentar