(Last Updated On: 18. oktober 2019)

Forhørsdommere som den berygtede Sylow massearresterede folk i hundredvis, når f.eks. husbrande skulle opklares. Her en illustration fra bogen med satiretegning „Sylow kommer” fra Blæksprutten i 1895.

Ny Bog: “Retsstaten faldt ikke ned fra himlen.” Sådan lyder den sidste sætning i bogen “Den glemte inkvisition”, som netop er udkommet på Aarhus Universitetsforlag.

Og denne sætning dækker over et ukendt, og horribelt, kapitel i danmarkshistorien fra dengang man var skyldig indtil andet blev bevist.

Bogen er skrevet af Lars Andersen, som er lektor i historie ved Aalborg Universitet, og er den 26. bog i forlagets prisværdige serie med 100 danmarkshistorier på hver 100 sider til 100 kr.

God fortælleevne

Inkvisition? Er der ikke noget med en institution inden for den katolske kirke, som opsporede og dømte kættere i 1200-1800-tallet?

Jo, men også en brutal retspraksis i Danmark, som foruden tidsubestemte varetægtsfængslinger også bød på vold, totur og menneskelig deroute.

Lars Andersen evner at beskrive en tung juridisk praksis så selv ikke-jurister kan leve sig ind i de fortrædeligheder et talrigt korps af forhørsdommere udsatte især de svageste og fattigste borger for igennem 1800-tallets Danmark.

Skæbnefortælling og kamp

Bogen fører læseren fra indførslen af inkvisitionsprincippet i 1796 med tusindvis af dømte til følge, indtil systemskiftet i 1901 lagde grunden til en ny retsreform.

Forfatteren formår at forene den overordnede fortælling om de politiske kampe mellem Højre, Venstre og Socialdemokratiet og de konkrete sager af kød og blod, hvor fokus er på medrivende menneskeskæbner.

Sagen fra Store Heddinge

En af disse er sagen om den lettere evnesvage Jens Peter Poulsen på 16 år fra Stevns, som blev anklaget for brandstiftelse, og mishandlet i arresthuset i Store Heddinge i 1903.

Låst inde i en ligstue, sov med kløpulver i sengen, pryglet nøgen med en tjørnekæp indtil han tilstod. Højesteret fandt drengen uskyldig to år efter og skandalen rullede.
Drengen Jens Peter blev frikendt for brandstiftelse, og betjenten der pryglede ham blev idømt fængselsstraf på fire måneder og 14 dage. Jens Peter Poulsen fik desuden 100 kr. i erstatning for mishandling og varetægtsfængsling.

Blot en af mange sager som inkvisitionsperioden affødte. Kampen mod forbryderbander, der ramte den fattige del af befolkningen, og forsinkede at Danmark blev en retsstat i forhold til vore nabolande.

Den humane retspleje

Bogen er i sig selv et retsdokument om den træge modernisering og demokratisering af Danmark i 1800-tallet, og den påviser desuden at Danmark stadig er blandt de mest varetægtsfængslende lande i Europa.

Det gør “Den glemte inkvisition” til både en historisk bog og til et nutidigt dokument i den stadige kamp for en human retspleje.

sky

 

Skriv en kommentar