(Last Updated On: 14. september 2018)

Rygtet fortæller at nogle er blevet viet ved »Råby Domkirke«, og at der sågar er blevet fotograferet en nøgen kvinde i skulpturens sprække ved aftentide, hvor en spot oplyser kunstværket.
(Foto: Klaus Slavensky)

Vejkrydset: Flere har spurgt Stevnsbladets uvidende journalist om hvad det er for en hvid skulptur, der er rejst ved Bjælkestrupvej/Bredeløkkevej.

Den redaktionelle medarbejder tog straks graverkasketten på, og frem af stevns-sagaens gemmer kom denne historie:

Transformatortårn forsvandt

I 1994 havde Seas et gult transformatortårn på stedet, som i folkemunde blev kaldt “Råby Domkirke”.

Det blev fjernet over en nat, og da havfruemorder og maler Jørgen Nash fralagde sig ethvert ansvar, tog Råby-beboerne sagen i egen hånd, og tilkaldte billedhugger Bo Karberg.

– På det tidspunkt lavede jeg mest træskulpturer, men synes ikke de passede som erstatning, fortæller Bo Karberg.

Positivt borgerinitiativ

Vegetaren Karberg tænkte over et nyt vartegn, mens han (dengang) stegte medister, og måske lå den grønne madbølge allerede gemt i ham, hvorfor der i dag står et mere agurkestrunkt kunstværk.

– Råby-beboere samlede selv penge ind, fik støtte fra kommunens kulturudvalg, og murermester Hans Danry, Boesdal-pyramide arkitekten Sigurd Brandt og jeg fik rejst en ny “gotisk katedral”.

Stevns-varderne

Det er den, som kommunen netop har fået nypudset, så de to vinklede mure med det grønne pyramidetag og sprække i midten til lys om natten, pludselig syner som en nyt lysende vejviser på de mørke stevnske landeveje.

– Vi mangler den slags vartegn på Stevns, lyder det fra Bo Karberg, som sender længselsfulde tanker tilbage til da man opførte stevns-varder flere steder.

Ideen er hermed sendt videre til kommunalpolitikere med sans for kultur og turisme.

sky

 

Skriv en kommentar