(Last Updated On: 11. januar 2022)

Hvis det historiske egnshus i Varpelev fortsat skal bevares og formidle lokalhistorie til nysgerrige turister og skolebørn, er der brug for nye bestyrelsesmedlemmer og gerne også andre frivillige kræfter

Af: Rikke Michael Hansen

Varpelev: Der er i Stevns Kommune et stort fokus på turisme som en løftestang for området. Især perlerne langs kysten får opmærksomhed, flere nye tiltag er de seneste år kommet til i bl.a. Rødvig, Højerup og Stevns Fyrcenter og et helt nyt besøgscenter i Boesdal Kalkbrud er under opførelse med forventet åbning til sommer.

Fra Ranestedets stue i 2015, hvor der blev fejret 25 års jubilæum. (Arkivfoto: Rikke Michael Hansen)

Men også inde i land er der steder, man som turist ikke må snyde sig selv for at besøge på sin tur til Stevns. Et af dem er det historiske egnshus og -museum Ranestedet, en lille perle beliggende med pragtfuld udsigt til Ådalen og Tryggevælde Å, som også lokale borgere og skoleelever er meget velkomne til at besøge.

Ildsjæle med stort ansvar

Det bevaringsværdige egnshus var oprindeligt et fæstehus, dernæst i en periode ejet af Vallø Kommune, som for 30 år siden overdrog huset til ’Foreningen den selvejende Institution Ranestedet’.
Foreningens frivillige ildsjæle har siden påtaget sig ansvaret for og arbejdet med vedligeholdelse af det historiske hus og den 4.500 kvadratmeter store have, som hører til ejendommen.

Det er også de frivillige, som tager gæsterne med på rundvisning i huset og haven.

Flere ledige poster i bestyrelsen

Men på den kommende generalforsamling, som forventes afholdt i marts i år, forlader bl.a. den nuværende formand, Jørgen Holstein bestyrelsen. Her har han siddet siden 2010, de sidste 10 år på formandsposten. Af personlige årsager, bl.a. ny bopæl i Præstø, genopstiller han ikke denne gang.

Bestyrelsen består af fem personer, og formanden er for nuværende bekendt med, at kun to af de nuværende bestyrelsesmedlemmer har planer om at fortsætte efter generalforsamlingen her i 2022.

– Den ene af disse har indvilliget i at overtage kassererposten, mens de øvrige poster står hen i det uvisse, opsummerer Jørgen Holstein.

Han fortæller videre, at de trofaste frivillige er dels bortfaldne, dels blevet ældre:

– Så det er tiltrængt at få nye kræfter til at fortsætte, hvor vi slipper. Desværre har det ikke været den nuværende bestyrelse muligt at finde andre medlemmer, som har udtrykt et ønske om at opstille som bestyrelsesmedlem, konstaterer den afgående formand.

Uden formand ingen forening

Jørgen Holstein har været formand i 10 år, men har besluttet at stoppe ved næste generalforsamling. (Arkivfoto: Rikke Michael Hansen)

– Såfremt det ikke lykkes at finde en afløser på formandsposten, kan Foreningen den selvejende Institution Ranestedet ikke fortsætte, og så må den opløses. Det vil betyde, at det gamle og bevaringsværdige egnshus opført i 1778 henstår uden tilsyn, vedligeholdelse med videre. Det vil være et stort tab for landsbyen Varpelev, kulturlivet på Stevns og andre som igennem mange år har glædet sig over at kunne nyde at opholde sig i og omkring den til huset tilhørende smukke park med frit udsyn til Tryggevælde Ådal, lyder det fra Jørgen Holstein.

Han fortæller videre, at gennem de sidste mange år har ikke alene turister haft stor fornøjelse af at besøge Ranestedet med både rundvisninger og gode fortællinger om Ranestedets spændende historie. Også borgere fra Stevns og elever fra Strøbyskolen kigger jævnligt forbi og det samme gælder sommerferiebørn under Aktiv Sommer.

– Også kirkegængere fra Varpelev kirke har haft mange skønne og hyggelige timer i Ranestedets to små stuer med en kop kaffe eller te, fortæller formanden, og han opfordrer til, at nye melder sig på banen, så det 244 år gamle egnshus kan bevares.

Havearbejde, rundvisninger mm.

Som frivillig på Ranestedet er der flere muligheder for at gå til hånde. Dels er der pasning af matriklens 4.500 kvadratmeter store udeareal: Ranehaven, som både indeholder grusstier, græsplæne, frugttræer og bærbuske, køkkenhave og blomsterbed.

Det gamle kridtstenshus med stråtag, som trænger til delvis udskiftning, skal også løbende vedligeholdes og efterses, inklusiv det indvendige inventar i rummene, som tager de besøgende tilbage til 1950’erne.

Endelig er der mulighed for at tage gæsterne med på rundvisninger og fortælle om stedets historie.

– Som formand har jeg altid syntes, at det var en stor udfordring for mig at gøre denne lille perle i Varpelev kendt samt at fortælle dens historie på rundvisninger, som jeg efterhånden har gennemført adskillige af igennem årene. Det har også været en god udfordring for mig – sammen med mine kolleger – at få skabt et præsentabelt hus og en smuk have, hvor gæster kunne nyde deres medbragte kaffekurv og samtidig nyde udsigten, fortæller Jørgen Holstein, som har udfærdiget et fyldestgørende manuskript, der kan benyttes i forbindelse med rundvisninger.

Der overdrages desuden – såvel på PC som på USB – et fyldigt materiale omkring ansøgning om sponsorstøtte og diverse andre skrivelser til interessenter. Foreningen har egen hjemmeside og facebook-side.

Vil man gerne vide mere eller melde sig på banen til frivilligt eller bestyrelsesarbejde, er man meget velkommen til at kontakte Jørgen Holstein for yderligere informationer på telefon 81111846 eller e-mail: Ranestedet@gmail.com.

 

Egnshuset Ranestedet og Ranehaven – en historisk plet på Stevns

Fra kongemord og gårdbrand til bevaringsværdigt egnshus og museum.

Varpelev: Ranestedet – beliggende lidt uden for Hårlev på Varpelev Bygade 9 i landsbyen Varpelev skråt over for Varpelev Kirke – ligger det lille egnshus, der har en lang historie bag sig.

Egnshuset Ranestedet er et kridtstenshus med stråtag og udhus samt den dertilhørende Ranehaven med udsigt over Ådalen. I baggrunden ses Varpelev Kirke. (Foto: Foreningen den selvejende Institution Ranestedet)

Fra storgård

Tilbage i 1200-tallet lod ridderen Jon Jonsen Rani på Gjorslev Slot opføre en storgård på matriklen: Varpelevgård.

Hans søn Rane Jonsen, der var kong Erik Glippings kammermester, boede sidenhen på gården. Han blev anklaget for at have deltaget i mordet på kongen i Finderup Lade den 22. november 1286. Rane Jonsen blev dømt fredløs og til halshugning samt hjul og stejle.

Varpelevgård nedbrændte i 1367 og blev ikke genopført.

Til fæsteejendom

Et mindre egnshus blev bygget i 1778 af kalksten fra Stevns Klint. Matriklen var dengang en fæsteejendom under Gjorslev.

I 1902 blev ejendommen købt af Niels Hans Peter Dahl, hvis efterslægt ejede den indtil 1985. Ejendommen blev derefter af arvingerne solgt til Vallø Kommune.

Ejendommen, der i dag ejes af Stevns Kommune, blev i 1990 overgivet af Vallø Kommune til ’Foreningen den selvejende Institution Ranestedet’, hvis frivillige ildsjæle siden har påtaget sig ansvaret for vedligeholdelse og rundvisning med videre på matriklen.

En tidslomme fra 1950’erne

Det bevaringsværdige hus var beboet indtil 1985, og er i dag indrettet med gang, køkken og to mindre stuer; alt holdt i en stil svarende til 1950’erne.

Bag ejendommen er et haveareal: ’Ranehaven’ på 4.500 kvadratmeter med slotsgrus-belagt gangsti, græs, blomsterbede, urte- og frugthave samt bord og bænke.

I Ranehaven kan de besøgende nyde udsigten til en del af Tryggevælde Å og ådalen, gerne med en medbragt madkurv.

Skriv en kommentar