(Last Updated On: 9. marts 2022)

Stevns Klint Besøgscenter åbner i uge 41, og Stevns har fået en ny maskot.

Af Klaus Slavensky

Tove Damholt, chef for Verdensarvskontoret og direktør for Besøgscentret Steen Bonke Sørensen, foran den kommende udstillings centrum, kalkblokken med et lag af fiskeler fra Stevns Kridtbrud. De opmærksomme læsere vil kunne se et lille dyr mellem de to. Det er Lucky, som er et pattedyr, der overlevede meteornedslaget for 66 millioner år siden, og er stammoder til nutidens pattedyr. Den vil børn kunne følge overalt i udstilling og sågar købe som tøjdyr, og bliver således Stevns nye maskot.
(Fotos: Klaus Slavensky)

 

Boesdal: Bortset fra den klassiske krans, så var rejsegildet på Besøgscentret lige efter bogen.
Håndværkerne var blevet spist af chili con carne fra Mad & Ro, som også bød på de traditionelle pølser til alle, som på den historiske dag 9. marts 2022, kom og istemte tre hurraråb for det imponerende bygningsværk.

Et vartegn for Stevns

Langt over 100 var mødt frem til rejsegilde for Stevns Kommune store satsning, Stevns Klint Besøgscenter, der støttet af fondsbidrag på 80 millioner kroner, nu kan se slutningen på 10 års arbejde for at realisere dette store prestigeprojekt.
Besøgscentrets direktør, Steen Bonke Sørensen, bød velkommen med ordene: ”Sikke en rejse det har været”, og så takkede han alle fra projekt-ildsjælene, der sammen med politikerne havde udviklet idéen over de mange eksperter, rådgivere, fonde, virksomheder og håndværkere, der havde gjort en drøm til virkelighed.
– Det bliver en gudesmuk bygning, og det skyldes ikke mindst entreprenører og bygningsarbejdernes store indsats, og det hele er gennemført uden skader under byggeriet, lød det bl.a. fra Steen Bonke Sørensen, før han gav ordet til formanden for Fonden Stevns Klint Besøgscenter, viceborgmester Anette Mortensen (V).
– Dette unikke hus vil i mange år fremstå som et arkitektonisk og kulturelt vartegn for Stevns, med en fantastisk fortælling om en særlig betydningsfuld periode i jordklodens udvikling, sagde Anette Mortensen og løftede sløret for hvornår åbningen finder sted.
– Det sker i uge 41, lige før efterårsferien. Ifølge traditionen skulle jeg have knust glas mod et af husets vægge, men det undlader jeg, for i september 2021 støbte vi to fossiler ned i fundamentet. Et søpindsvin for at beskytte mod lynnedslag og en hajtand for at give styrke. Jeg føler mig derfor tryg ved, at dette hus kommer til at stå i mange, mange, sagde Anette Mortensen.

En forandring for livet

Det er de pengestærke fonde som har finansieret det enestående byggeprojekt.
A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal har støttet med 50 millioner kroner. Og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden støtter med 15 millioner kroner hver.
Og direktør for A.P. Møller-fonden, Mads Lebech, gav også rejsegildet et par ord med på vejen frem mod åbningen, og knyttede an til Anette Mortensens ord om at beskytte, at han havde hørt, at en meteor aldrig slår ned to gange samme sted.
– Vi hjælper andre med at opfylde deres visioner og potentiale, og med dette besøgscenter bliver der mulighed for at forstå sig selv op mod den geologiske historie og nutidens klimaforandringer. Og det åbner for besøg fra hele verden til Stevns, lød det fra Mads Lebech.
Også formanden for Stevns Klint Besøgscenter, den tidligere direktør for Finansrådet, Jørgen A. Horwitz, havde rosende ord til projektet.
– Besøgscentret er en perle, som passer ind i klinten og dens omgivelser, et sted hvor historien kan blive fortalt og udviklet. Men besøgscentret er mere end verdensarven. Den er også levebrød for stevnsborgerne. Hele lokalområdet vil få gavn af dette, sagde han og fremhævede Besøgscentrets ’tagline’, som ikke er et slogan, men en kort, fyndig tekst, der siger noget om institutionens filosofi.
– En forandring for livet. Og det får man. En fantastisk udflugtsoplevelse; leg og læring, butik og café med lokale varer. Vores ambition er at skabe udvikling for hele Stevns, sagde Jørgen A. Horwitz og fik forsamlingen til at råbe hurra for verdensarvens nye hus.

Stevns – du kommer igen!

Stevns’ borgmester Henning Urban Dam (S), kaldte rejsegildet for en milepæl, og også han takkede de mange som har virkeliggjort Besøgscentret.
– Dette område emmer af natur- og kulturhistorie, og det er og bliver et fantastisk sted for mange forskellige oplevelser. I Stevns har vi en vision: Stevns – du kommer igen! Den vision flugter rigtigt godt med hele vores turismeindsats, og det hele starter lige her i besøgscentret. Det får en central rolle i verdensarvsfortællingen. Vi har en forpligtigelse overfor UNESCO til at levere formidling af verdensarvsområdet. Den opgave har også vist sig i det politiske sammenhold, og det er den 4. kommunalbestyrelse i Stevns som har overtaget ansvaret, og det står vi sammen om, sagde Henning Urban Dam, som også oplyste, at kommunen havde fået ny millionstøtte fra bl.a. Realdania til renovering af områdets gamle tørrelade, Pyramiden, samt stedets ovne.
Direktør Steen Bonke Sørensen sluttede det festlige rejsegilde med at oplyse, at Besøgscentret vil være åbent hele året (undtagen mandage) og at man i løbet af de næste 14 dage vil gå i gang med at opbygge selve udstillingen.

Skriv en kommentar