(Last Updated On: 15. februar 2019)

I uge 7 lavede Strøbyskolens 9. årgang en restaurant, hvor familie og venner kunne komme at spise. Restauranten har fået navne Restaurant Atlas, fordi maden er fra over alt i verden.

Reportage af: Annemette Aufeldt, 9. årgang, Strøbyskolen

Køkkenet på Restaurant Atlas. (Foto: Anna Alsing Øtoft)

Alle eleverne har arbejdet i flere uger inden for at gøre klar til uge 7, hvor restauranten havde åben. Eleverne havde alle hver deres rolle indenfor et erhverv, som kunne være alt fra kok til restaurantdirektør.

De første par dage var der ikke så travlt, og alt gik stille roligt. Tjenerne fik pyntet op i restauranten og fik sat borde op og så videre. Kokkene fik gjort maden klar, til når de første gæster ville komme. Selvom stemningen var lidt intens, var der stadig et godt humør i køkkenet, og næsten alle var spændte på, at gæsterne skulle komme. Da de første gæster kom, kunne man tydeligt mærke, at stemningen blive mere presset.

En duft af alt slags mad vælter ind over én, når man træder ind i skolens kantine, hvor tjenerne har brugt timer på at udsmykke kantinen med verdenskort og et kompas i midten. Lyden af mennesker der snakker spændt begynder, da de første gæster kommer. Stemningen er stresset, presset og ikke mindst koncentreret.

Lui Munck, køkkenchef. (Foto: Annemette Aufeldt)

Køkkenchefen, der holder styr på, at kokkene laver hver deres mad og holder tidsplanen, servicemedarbejderne, der vasker skyller og tørrer, pr og -økonomimedarbejder, der holder regnskaberne i orden.

Tjenerne, der hænger guirlander op med flag fra over alt i verden i indgangen til Restaurant Atlas, levende lys, der fører én ind til restauranten, og sidst men ikke mindst den røde løber, der viser vejen til bordene.

En anonym gæst fortæller:

“Man føler sig enormt velkommen og godt taget imod som gæst på restaurant Atlas.”

Silke som er tjener, på restaurant Atlas, fortæller om sin første dag:

” Det er hyggeligt og interessant, og man lærer om det erhverv, man har valgt og laver andet end skolearbejde. Jeg har indtil videre serveret for Østrig. Det var sjovt og akavet, men forældrene var også mega søde og satte pris på én.”

Det er tirsdag. Duften af mad og larmen af stegning, kogning og mennesker der snakker sammen er der stadig fra mandagen. Man kan tydeligt mærke, at der mere styr på tingene i forhold til mandagen, som var den første dag for eleverne på Strøbyskolen.

Restaurant Atlas holder koncentrationen og humøret på samme niveau, selv de elever, der ikke havde aftenvagten, holder niveauet fra dagen før.

Den røde løber var rullet ud for gæsterne til Restaurant Atlas. (Foto: Annemette Aufeldt)

Men jo mere tiden nærmer sig åbningstiden, jo mere stiger nervøsiteten og presset. Men tirsdagen havde udsmykningen ændret sig lidt, da der var kommet lyskæder og ændret lidt på bordstillingen. Dog gik tirsdag aften ellers stille roligt med en knivspids af pres på grund af klager om kold mad.

Maria, som er en af de restaurantdirektører, der er på restaurant Atlas, fortæller om sin oplevelser:

“Det har været roligt. Jeg laver ikke rigtigt noget, når tingene kører. Mine opgaver kommer forskelligt, men jeg holder styr på, at alt kører og behøver ikke gøre meget. Og det har været hyggeligt at snakke og være i kontakt med gæster, og dem der arbejder i restauranten“.

Onsdag formiddag og eftermiddag er lidt kaotisk, for om aftenen kommer der mange flere mennesker, end der har været de to andre dage. Pr og økonomi sidder og gør regningerne klar, tjenerne pynter op i restauranten, og kokkene arbejder på livet løs for, at maden er klar til i aften. Servicemedarbejderne vasker og tørrer, hvad der nu er blevet brugt.

Lui, som er køkkenchef, fortæller om sine meninger, og opgaver på restaurant Atlas:

”Det er fint nok, eftersom der ikke har været så mange gæster, selvom der var kritik fra første del af tirsdagen, men ellers går det godt, og der kommer ros af maden. Jeg har lidt hovedpine af alt, jeg skal holde styr på. Men jeg glæder mig til i aften, da det er der, at der kommer flest mennesker. Og så skal jeg snakke med alle kokkene og servicemedarbejderne.”

En rolig, presset, koncentreret, nervøs, men spændt uge har givet en oplevelse for 9. årgang på Strøbyskolen og for de mennesker, der har spist på restaurant Atlas.

Skriv en kommentar