(Last Updated On: 2. juni 2020)

Denne lille tand stammer fra en rokke.

Fossilfund: Nogle gange kan det betale sig at kigge efter en ekstra gang, når man ser en lille sort prik i kalken.

Det var lige, hvad den ivrige amatørgeolog og fossiljæger Mette Hofstedt gjorde, da hun i efteråret var på fossiljagt ved Kulsti Rende på Stevns. Her opdagede hun en lille sort skinnende prik i et af de stykker kridt, hun kiggede på. Prikken var kun ca. 2 mm. stor, men da hun fik kigget nærmere på den under en kraftig lup, kunne hun se, at det var en lillebitte knusetand fra en rokke.

Sådan en vidste hun var sjælden at finde i Danmark, og derfor indleverede hun den på Østsjællands Museum til vurdering som muligt Danekræ.

Den danske ekspert i forhistoriske hajer, Jan Adolfssen, der især har beskæftiget sig med hajer fra kridtet og kalken i Danmark, fik kigget på den og kunne bekræfte, at der virkelig var tale om en tand fra den forhistoriske rokke Coupatezia fallax, der levede i Kridttiden for 66 millioner år siden.

– Det er et meget interessant fund. Dens tænder er aldrig tidligere var blevet fundet i Danmark og de kun kendtes fra Spanien, Holland og Frankrig. Så det er utrolig god spottet, siger Jesper Milàn, museumsinspektør på Østsjællands Museum og formand for Danekræudvalget.

Tanden blev erklæret for Danekræ og fik nummeret DK-1089 på Danekræ udvalgets møde tirsdag den 26. maj.

Mette Hofstedt i felten, dog er vi her ikke på Stevns. (Foto: Sten Lennart Jakobsen)

Skriv en kommentar