(Last Updated On: 1. februar 2021)

Hans iværksætteri er også en solskinshistorie

Af Klaus Slavensky

 

Rooni Hannan er en driftig ung mand, hvis navn på kurdisk betyder solskin, og på oldnordisk kommer af ’ragn’, der betyder leder. Rooni bærer begge betydninger ned overbevisning. Foto: Klaus Slavensky)

Erhverv: Rooni Hannan er 29 år, bor i Store Heddinge, og har på få år overtaget to virksomheder på Stevns.
Den ene er Ortolana Pizzaria & Restaurant. Algade 16, og den anden er Strøby Bilcenter i Strøby Bygade.

Og så blev der krig

Men Rooni Hannan er også kurdisk flygtning, som kom til Danmark i 2010, og er derfor også en af de unge nydanske iværksættere, som ifølge Center for Etnisk Erhvervsfremme har succes.
Mellemøsten har længe været præget af krige og konflikter, hvor Afghanistan, Iran, Irak, Libanon, Yemen og Syrien er triste eksempler på lande, som tusinder er flygtet fra.
Rooni Hannan afsluttede som millioner af andre unge i verden sin skoleuddannelse, klarede gymnasiet og begyndte at læse til industritekniker, men så blev hans og hans families verden splintret, og familien endte 11 måneder i et asylcenter i Grenå.
– Jeg lærte dansk på ni måneder, måske fordi jeg i forvejen kunne kurdisk, arabisk og engelsk, fortæller Rooni, der let springer fortidens flugt gennem Europa over, for nu skal der ses fremad.
– Jeg flyttede til Hårlev i 2011, og min søster går i 9. klasse i Hotherskole. Hun vil gerne være tandlæge. Og det er vigtigt med uddannelse. Det siger jeg også til mine brødre, fortæller storebror Rooni, der selv drømmer om at færdiggøre uddannelsen som industritekniker i Danmark.
– Men det er svært at læse når man tænker på krigen i ens fædreland, på familien. Så jeg stoppede med at læse, konstaterer den unge iværksætter.

Nydansk fremdrift

I 2012 nedsatte den daværende socialdemokratiske regering en Task Force om integration for at fremme kommunale initiativer om integration og iværksætteri, og en RUC-rapport har undersøgt den kommunale iværksætteripolitik i Odense, København og Tåstrup.
En opgørelse fra Center for Etnisk Erhvervsfremme viser, at 32 procent af de ikke vestlige iværksættere er under 30 år, når de opretter egen virksomhed, mens kun 16 procent af de danske iværksættere starter firma i så ung en alder. Gennemsnitsalderen for en nydansk iværksætter med ikke vestlig baggrund er 34 år mod 41 år for en iværksætter med etnisk dansk baggrund.

»Svært lige nu«

Rooni Hannans historie passer fin ind i dette mønster, bortset fra, at han er selfmade og i kraft af egen innovativ kraft har klaret sig. Hvorfor?
– Jeg har det nok ikke fra fremmede, smiler han, og fortæller at hans far, som i sit hjemland arbejdede som pressefotograf, ikke har givet op på trods af sproget, og i dag lever af at være avisomdeler.
I 2017 arbejdede Rooni på restauranten i Store Heddinge, som han overtog, og tre år senere, i juni 2020, købte han autovækstedet i Støby, og ansatte sine to brødre, som er uddannede mekanikere. Hvis der er en tre års cyklus, hvad er så det næste der skal ske i 2023?
– Lige nu handler det om de to forretninger. Jeg har to job, og forsøger at tage 9. klasse online, men det er tidskrævende at være selvstændig, forklarer han og tilføjer med et smil:
– Jeg er svensk gift og er også ved at lære svensk, og så skal jeg passe min lille søn.
Corona-restriktioner har også ramt Rooni Hannans to virksomheder.
– Det er svært at skaffe reservedele til autoværkstedet lige for tiden, men det går. Og vi kan jo ikke have gæster i restauranten. Men vi holder åben i Ortolana Pizzaria hver dag fra kl. 16-21, og bringer ud fra hele menukortet.
Der er således meget at holde styr på. Rooni Hannan arbejder også på at få permanent opholdstilladelse, og det er synligt at han trives på Stevns, hvor han hilser til højre og venstre til de forbipasserende, mens han taler med lokalpressen.

Man hjælper da

Deres udsendte får senere en lille historie, som bekræfter det positive indtryk af en ung mand med viljestyrke og venlig gåpåmod.
En kvinde på Stevns gik i stå med sin bil ved Dagli’Brugsen i Strøby, og gik derfor hen til Hannans autoværksted og spurgte om hjælp. Problemet blev hurtigt løst, og hun spurgte om hvor meget det kostede.
”Det bliver 2.000 kroner”, lød det kvikt, men blev straks efterfulgt af et bredt smil og bemærkningen: ”Nej, det var bare for sjov, det koster ikke noget”.
– Vi reparerer selvfølgelig ikke biler gratis, men lidt hjælp til at genstarte en bil kan vi godt klare, fortæller Rooni Hannan, da han får fortalt historien.
– Under den første corona-nedlukning hjalp jeg og min familie også ældre mennesker med at købe ind. Det gør man jo i Danmark, lyder det.

 

Lidt svært at drive restaurant for tiden, men Rooni åbner hver dag kl. 16 og står for takeaway frem til kl. 21. (Foto: Klaus Slavensky)

Skriv en kommentar