(Last Updated On: 23. april 2018)

Heidi Zethof fra Frenderup Planteskole står klar med gode råd til køb og udplantning af stevnskirsebær. (Foto: Frenderup Planteskole)

Faxe: Stevnskirsebærtræet er selvbestøvende, og et utrolig robust og sundt træ, der er velegnet til den sprøjtefri have.

Da de fleste planteskoler forhandler træerne i potter, kan man plante hele forår, sommer og efterår.

– Det er dog en fordel at plante i foråret, da træets rodnet når at blive ordentlig etableret i løbet af sommeren, og derfor er det mere hårdført for den førstkommende vinter, forklarer indehaver af Frenderup Planteskole, Heidi Zethof.

Godt for rødderne

Hun råder til at plante stevnskirsebærtræet i sol eller halvskygge, i en god porøs jord, så de små fine rødder kan komme ud og finde rodfæste.

– En velegnet jord har ilt, vand og næring i passende mængder. Er man i tvivl om jordens konsistens, kan man købe en pottemuld med roddanner i. Grav et dobbelt så stort hul som rodklumpen, hvorefter det løsnede jord tilsættes i bunden og siderne, råder planteskoleejeren, og fortsætter:

– Plant i samme niveau, som træet står i potten, hvorefter der vandes med cirka ti liter vand, så man er sikker på, at vandet kommer ned til rødderne, så de får ordentlig jordkontakt. I løbet af sommeren fortsættes vandingen med cirka ti liter vand en gang om ugen.

Heidi Zethof anbefaler at man efter plantningen gøder med en organisk gødning fra planteskolen.

– Den frigives langsomt i takt med, at rødderne kan optage den og svitser ikke rødderne. Når træet har stået en sæson, skal man ikke vande mere, men husk, at gødning har havens planter brug for hvert år, siger hun.

Beskæring skal times

Et kirsebærtræ må kun beskæres i vækstsæsonen, da det er en bløder. Det betyder fra sidst april til september, men lige efter høst af bærerne er optimalt.

– Beskær de lodrette grene, så træet ikke bliver for højt og tynd ud i de vandrette grene, så der bliver lys og luft til hovedgrene. Beskær ikke mere end højst nødvendigt, vejleder Heidie Zethof.

Støttepæle kan være nødvendigt, så det nyplantede træ ikke vælter, når det blæser. Pælen skal kun gå cirka en meter op af stammen, da træets krone skal kunne bevæge sig, men rodklumpen skal kunne vokse fast.

Støttepælen kan fjernes igen efter cirka 3 år.

 

Stevnskirsebærtræet – smukt, anvendeligt og uundværligt

Ifølge Heidi Zethof er Stevnskirsebærret et rigtig godt valg. Hun siger blandt andet:

 

  • Et træ i haven kan have mange funktioner, men hvad er mere oplagt end at gå efter et Stevnskirsebærtræ, der opfylder alle de gode egenskaber.
  • I maj blomstrer træet med de fineste hvide blomster, der i august bliver til de flotteste mørkerøde bær, der kan bruges til saft, vin og deserter.
  • Bærrene er utrolig sunde, da de indeholder mange antioxidanter.
  • Om efteråret får bladene de skønneste høstfarver.

 

Læs også

Tidligere artikler i serien kan læses her:.

Skriv en kommentar