(Last Updated On: 14. august 2014)

Heidi-Zethof-Frenderup-Planteskole,-FaxeFrenderup Planteskole. 
Det har i år været en helt fantastisk sommer med sol og varme, og nedbør i meget små mængder.Nogle af havens træer og buske har lidt under vandmanglen, men langt det meste vil rette sig, nu der er kommet lidt nedbør.
Den lange solrige sommer har kvitteret med store afgrøder af frugt og grøntsager og det er nu bare om at høste frugten af sit arbejde.
Ærgerligt er det, når tomaterne så har en sort plet i bunden, eller sågar ser fin ud udvendig, men har sorte kærner når man skær den over. Det kaldes Griffelråd.
Griffelråd er en sygdom der udvikles i blomsterfasen, hvis planten ikke har de optimale vilkår.
Der er flere årsager hertil. F.eks. kan calciummangel udvikle Griffelråd. Problemet kan derfor opstå hvis man over gøder, da et for højt indhold af Kalium og magnesium hæmmer calcium i at blive optaget i planten. Man skal derfor heller ikke udelukkende bruge regnvand, da det ikke indeholder kalk.
Benytter man en dårlig kvalitet jord udvikler rodnettet på planten sig ringe og er derfor også modtagelig for Griffelråd.
Overvanding eller undervanding samt temperaturer over 30 grader er også faktorer der kan spille ind. Det er derfor vigtigt at man overbruser sine planter i de meget varme perioder.
Planten er ikke syg og smitter ikke andre planter, og et nyt hold tomater behøver ikke udvikle Griffelråd, hvis de i blomsterfasen har optimale vilkår.
Har tomaterne krøllede blade behøver det ikke at betyde noget. I år har man set det en del pga. varmen. Planten beskytter sig ved at bladene krøller. Dog kan det også skyldes overgødning, og hold derfor altid den vejledende dosering når der gødes.
Sidste omgang med den organiske gødning i haven er nu. Gødningsgranulatet frigives langsomt den næste måneds tid. Det er fint, for planterne er stadig i vækst og har brug for en ”madpakke” til at modstå vinteren med.En efterårsgødning, med høj andel kalium og sporeelementer gør, at de stedsegrønne planter ikke får gule nåle og blade, men bevarer det gamle løv i en sund grøn farve. Når planterne derimod stopper væksten i oktober, er det vigtigt, at der ikke gødes, da gødning, frost og planter i hvile er en dårlig kombination.
August er sidste chance for at klippe de stedsegrønne hække. F.eks. sætter tuja, liguster og bøg nye skud efter klipning, og de skal nå at blive kraftige nok, så de ikke fryser tilbage når vinterens frost sætter ind. Klipper man de forårsblomstrende hække som f.eks. spiræa nu, skal man være opmærksom på, at blomstringen for næste år da klippes væk. De blomstrer nemlig på dette års skud, og skal klippes lige efter blomstring om foråret (hvis man ønsker en klippet hæk) for at få blomster året efter.
Mangler man blomster i flotte farver i sin have i sensommeren er der alle de dejlige buske til haven der blomstre nu, som f.eks. hortensia, hyperikon, sommerfuglebuske, syriske roser almindelige roser og alverdens stauder.
Trænger krukkerne til lidt forandring, er der mange muligheder for at friske dem op med planter, der holder helt til den værste frost sætter ind, afslutter Heidi Zethof fra Frenderup Planteskole

 

Skriv en kommentar