(Last Updated On: 9. september 2021)

 

Sådan ser den eftertragtede ’colias crocea’ ud. (Fotomontage: Mikkel Hoffmann-Rasmussen)

Natur: Mange kender nok meteorolog Lorenz’s berømte kaosteori »Når en sommerfugl basker med vingerne i Kina, kan det udløse en tornado i USA«.
På Stevns forholder det sig en smule anderledes, for når en sommerfugl basker med vingerne på Stevns, så starter sommerfugle- entusiaster bilerne overalt på Sjælland og valfarter hertil.
Vel at bemærke hvis det er den sjældne orange høsommerfugl.

Rovfuglefotograf på afveje

I sidste uge observerede Deres udsendte et større opbud af fotograferende kvinder og mænd i en mark ved Klippingegård.
De var på ”jagt” efter den orange høsommerfugl (Colias crocea), der er noget så særpræget som en sommer-trækfugl, hvis sjældne forekomst først er øget siden 2011 i særlige områder på Stevns.
Den findes også i mindre udstrækning andre steder i Danmark. Men der er flest observationer i Sydøstdanmark og oftest langs kysterne.
– Jeg var faktisk på vej for at fotografere rovfugle, fortæller Klaus Berggreen fra Holbæk, som har været på Stevns mange gange, men aldrig før set en orange høsommerfugl.
– Lige nu er det nemlig træk for hvepsevåger, og de kommer til Stevns. Men det er skægt at opleve noget nyt, og der bliver heldigvis mere af urørt natur, siger Klaus Berggreen, der selv har skrottet halvdelen af sin græsplæne til fordel for vild have.

Foretrækker lucernemark

Som regel er der blot én generation af orange høsommerfugle i løbet af sommeren (maj-september), og den foretrækker åbent græsland og findes kun her i landet som tilflyver eller eventuelt som en anden generation i sensommeren.
Høsommerfuglen foretrækker foderplanter som f.eks. lucerne, som er en flerårig blomsterplante af ærtefamilien.
– Rygtet om at der er orange høsommerfugle, som lægger deres æg på vores lucerne-mark, har spredt sig blandt sommerfugle-folket, fortæller Klippingegårds ejer, William Perch-Nielsen, som har haft en snak med deres forening om at ringe i forvejen.
– Det fungerer helt fint. Der kommer 3-4 stykker hver dag, fra hele Sjælland. Og det er okay med marken på nuværende tidspunkt. Den tåler det. Jeg dyrker lucerne som afgrøde til hestefoder, fortæller han om det stykke jord på Bjælkerupvej, som nu også er blevet et overlevelses- og udklækningsområde for en af vores sjældne sommerfuglearter, men dog ikke truet, hvilket fremgår af Miljøstyrelsens ’rødliste’.
Og således også har William Perch-Nielsens mark sikret Stevns endnu et turist-trækplaster.

sky

Klaus Berggreen er kommet helt fra Holbæk for at se på bl.a. orange høsommerfugl på Stevns. (Foto: Klaus Slavensky)

Skriv en kommentar