(Last Updated On: 12. november 2018)

Minister på horehus

Det officielle portræt af minister og godsejer Jacob Scanvenius.

Bog: Det hører til sjældenhederne, at en kultur- og kirkeminister beskyldes for at gå på horehus, og det skaber naturligvis danmarkshistorie, når det ovenikøbet passer.

Denne sandhed kom for dagen på Nytorv i Store Heddinge den 28. januar i 1887.

Velskrevet bog

Det fremgår af museumsinspektør Cecilie Bønnelyckes bog ”Sædelighedsfejden”, som er en del af Aarhus Universitetsforlags nye serie om 100 danmarkshistorier, som hver fortælles på 100 sider.

Bønnelyckes bog er velskrevet og kommer forbilledligt rundt om vores seksualmoral, fra 1800-tallet til vore dages MeToo-debatter.

Gjorslevgodsejer på hor

Fængende fra første side, fordi forfatteren evner at fortælle den gode historie med saft og kraft, indlevelse og nerve, forstandigt og informativt og med en overraskende analyse, som vi kommer tilbage til.

”En kirkeminister på bordel. Kan man forestille sig noget mere skandaløst? Ikke i 1887, hvor minister Jacob Scavenius havde en kåd aften hos en prostitueret,” står der bl.a. i bogen.

For det var daværende ejer af Gjorslev Gods, som var på afveje.

Mørke skyer trak op over Tinghuset på Nytorv i Store Heddinge, da Ingeman-Petersens afsløring af minister Scavenius’ bordelbesøg kostede ham straks to dages arrest i det stevnske tinghus, mens den efterfølgende retssag foregik i København. (Foto: Klaus Slavensky)

Vælgere fik et chok

En københavnsk smørgrossist, Ingeman-Petersen, så den konservative kultusminister smutte op til den 26-årige Laura Nannestad i Knabrostræde 24, hvor champagneflaskerne og andre unævnelige ting sprang.

Det sagde han højt til valgmødet i 1887 på Nytorv i Store Heddinge, hvor Scavenius holdt en brandtale mod frisindet og for anstændige familiedyder.

De 3.-4.000 konservative vælgere, som med håndsoprækning skulle stemme på deres kandidat, fik et chok, som de efterfølgende år forplantede sig til hele Danmark og igangsatte den såkaldte ”sædelighedsfejde”.

Fra 1880 til MeToo

Cecilie Bønnelycke beretter veloplagt om bordelbesøget, retssagerne, som fulgte, og konsekvenserne for både den stevnske godsejer og minister, smørgrossisten, Laura og mange andre involverede.

Det er forfatterens fortjeneste, at denne spændende historie om kønsmoralen griber en, som havde man været der selv.

Hun formår også at sætte emnet i perspektiv til 1880’ernes kvindebevægelse. Til datidens lystne mænd og kyske kvinder i ”dukkehjemmene” og til samtidens “skandaleromaner”, der satte fokus på kønsmoralen. Bogen bærer frem til nyere tid med Thit Jensen, seksualundervisning, p-pillen, frigivelse af pornografi og legalisering af abort.

Der bliver også plads til Jørgen Leth-sagen, Björk versus Lars von Trier og Weinstein og MeToo-bevægelsen.

Datidens satiretegninger skildrede en dameglad kirke- og kulturminister. (Alfred Schmidt)

Værdikamp og fri debat

Bønnelycke skal også have et skulderklap for at påvise, at Scavenius-sagen blev til en værdikamp, som ændrede den offentlige debats spilleregler og skabte den åbne, frie debatkultur, som vi kender i dag.

”Sædelighedsfejden” er samtidig en smuk layoutet og produceret bog.

Indtil nu er der kommet 14 små bøger i rækken af de 100 danmarkshistorier a 100 sider til 100 kr. pr. styk.

Cecilie Bønnelyckes bidrag er ikke en side for meget og alle pengene værd.
sky

Skriv en kommentar