(Last Updated On: 8. juni 2018)

Villje og Liam på fire år (forrest) blev vejledt af Frederik på 15, da de såede blomsterfrø til bierne. Alle fik et glas nyslynget honning fra Jørgen Larsens hånd. Han er aktiv biavler og næstformand i Plan, Miljø og Fritidsudvalget for Nyt Stevns. (Foto: Klaus Slavensky)

Strøby Egede: “Sur, sur sur, lille bi, omkring/Sid i blomsten som en dronning …”.

Denne kendte børnesang kunne have været sunget, da Stevns Kommune havde sat en gruppe børnehavebørn og større skoleelever til at plante en bi-venligt grund med blomsterfrø.

Stevns vil være en bi-venlig kommune. Det er der brug for. 50 biarter er forsvundet siden 1974. Det påvirker bl.a. fødevareproduktionen.

Nektar til politikerkuben

I forbindelse med en naturfagsmesse på Store Heddinge Skole i marts måned, havde 7.-9. klasseselever en stand, som handlede om biers betydning som bestøvere.

Politikerne i kommunens Plan, Miljø og Fritidsudvalg var årvågne som flittige arbejdsbier, tog elevernes forslag til sig som nektar, og besluttede at gøre Stevns til en bi-venlig kommune.

Målet er en hektar

På årets første sommerdag skete det. Et areal langs Stevnsvej, mellem Valnøddevej og Bakkegårdsvej var blevet gjort klar til såning, og hver skoleelev tog et par børnehavebørn ved hånden, og sammen sørgede de yngste generationer for nye blomster, og dermed pollen, til nye generationer af bier.

– Vi har en hektar som mål i år, og så øver vi os og høster erfaring af driften, forklarer formanden for Plan, Miljø og Fritidsudvalget Flemming Petersen, der også opfordre private til at så flere blomster.

Bevar lidt vild have

Projektet er et samarbejde med Stevns Naturcenter og Dansk Biavlerforening.

– Det er et pilotprojekt om at udvikle kommunens arealer, og se på fordele og ulemper, siger naturvejleder Rasmus Elvekjær, der har løbende samarbejde med bl.a. skolerne. Han håber på bred opbakning og et fokuseret natursyn, og har denne appel til de private husejere:

– Lad noget af haven være vild, det gavner insekterne og dermed planternes bestøvning.

Kurser som biavler

Ole Ejlersen er formand for Stevns Biavlerforening, som med sine over 200 medlemmer er Danmarks tredjestørste. Foreningen afholder kurser året rundt, hvor man kan få pakkeløsningerne med viden og rigtige bi-familier.

– Dagens aktion er et drømmescenarie, siger han, mens børnene summer rundt og kommer de helt rigtige bi-venlige frø i jorden.

Bierne blev væk

Regeringen ønsker at øge den økologiske biavl, men det sker næppe – foreløbigt – på Stevns. For selv om Ole Ejlersen kan se flere områder, som er egnede, så er der for tiden ingen arealer, der opfylder betingelserne.

Der var stort fremmøde til indvielsen af det bi-venlige areal. Børnehavebørn, skoleelever, pædagoger, lærere og andre kommunalt ansatte, politikere, biavlere samt pressefolk.

De eneste der ikke var mødt op var bierne, men når frøene er blevet til blomster, så kommer de nok.
sky

 

Skriv en kommentar