(Last Updated On: 3. november 2020)

Stevns: Arbejdet med at sikre Kystvejen ved Strøby Egede mod havet er i fuld gang. Småsten rundede af havet skal beskytte både vejen og det kommunale areal samtidig med, at stranden ikke mister sit naturlige udseende.

»Blød« kystsikring

Passerer man i disse dage stranden via Kystvejen nær Strøby Egede, vil man kunne se en anderledes aktivitet ved den strand, hvor lokale erhvervsfiskere normalt tager ud fra.
I stedet for fiskerkuttere har gravemaskiner for en stund overtaget den sydsjællandske strand.

(Foto: Klaus Slavensky)

Forklaringen på de nye maskiner på stranden skal finde i et kystsikringsprojekt, som den grønne servicevirksomhed HedeDanmark netop nu er i gang med at udføre for Stevns Kommune.

Stranden og dermed Kystvejen ved Strøby Egede bliver årligt gradvist eroderet af havet, og derfor lægger HedeDanmark småsten ud, der skal beskytte mod at både strand og vej på sigt bliver spist af bølgerne

Ikke permanent løsning

Metoden kaldes ralfodring og er i kategorien af ”blød” kystsikring.

– Ralfodring er ikke en permanent løsning, men det giver et mere naturligt udseende end ved hård kystsikring, hvor man bruger eksempelvis kampesten. Med ralfodring laver vi en beskyttelse, der samtidig matcher den naturlige stenstrand, siger Emil Nagel, der er HedeDanmarks projektleder på opgaven.

Emil Nagel fortæller, at blød kystsikring kan holde i rigtig mange år, men at det med tiden vil være nødvendigt at supplere kystbeskyttelsen med nye småsten. HedeDanmark har tidligere udført kystsikringsopgaver i andre dele af landet, blandt andet i nærheden af sommerhusgrunde i Thyholm, ved Højerup Kirke ved Stevns Klint og på Sejerø.

Arbejdet forventes at være afsluttet den 6. november.

Skriv en kommentar