(Last Updated On: 31. marts 2021)

Fotoet viser ikke en nabo, som holder øje med genboens hus, men Nabohjælp mindsker faktisk antallet af tyveri. (Foto: Colourbox)

Tryghed: Politiets statistikker fortæller, at antallet af tyverier er faldet under corona-restriktionerne, hvor mange arbejder hjemmefra.

Men foråret er begyndt, og mange forventer at mere normale tilstande på arbejdsmarkedet vender tilbage, og hvad så med sikring af hjemmet mod udbudne gæster?

Tyv: Bange for naboer

Påskeferien er lige om hjørnet, og det er én af årets indbrudsplagede uger.

Selvom Danmark er under nedlukning og flere bliver hjemme i ferien, er der god grund til at sikre sig, hvis man f.eks. skal i sommerhus.

Med vinterferien lige om hjørnet opfordres alle til at hente Nabohjælps app, for det virker, lyder det fra en tidligere indbrudstyv, som medvirker i kampagnen Nabohjælp, som er et samarbejde mellem Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden.

36-årge Jesper Jespersen har for længst lagt kriminaliteten bag sig. Men han husker tydeligt, hvad han frygtede mest, når han besøgte potentielle indbrudsmål: at blive set af en opmærksom nabo.

– Når jeg var ude for at tjekke et kvarter ud og stødte på en beboer, så vendte jeg om igen. For så er jeg blevet opdaget, og beboeren har et signalement, som vedkommende kan give politiet, hvis der et par dage senere skulle være indbrud. Det er alt for risikabelt, fortæller han i forbindelse med en opgørelse fra Nabohjælp.

Det var hundeluftere, legende børn og postkasser med klistermærket fra Nabohjælp, der i sin tid få tidligere indbrudstyv Jesper Jespersen til at vende om, når han sonderede terrænet i et villakvarter for at vurdere, om han nemt kunne begå indbrud.

Forhindrer indbrud

Nabohjælp har lavet en opgørelse over hvor mange, som har tilsluttet sig naohjælp på Sydsjælland.

Borgerne i Odsherred tager førstepladsen med 1.535 tilsluttede nabohjælpere, hvilklet er 46,7 pct. per 1.000 indbyggere, men Stevns er lige i haserne med 1.027 nabohjælpere,
og opnår dermed en tilslutning på 44,7 pct. per 1.000 indbyggere. Kommuner som bl.a. Faxe, Holbæk, Kalundborg og Næstved ligger og roder rundt i procentkategorien 30’erne.

Forskning viser, at aktiv Nabohjælp kan forhindre op mod hvert fjerde indbrud. Det fine niveau i Odsherred og på Stevns, glæder kommunikationskonsulent Sarah Risbøl Jacobsen fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

– Det er dejligt at se, at borgerne i Odsherred og på Stevns har taget Nabohjælp til sig. Der er ingen tvivl om, at det har en effekt. Derfor er det også glædeligt, at over 200.000 danskere har taget Nabohjælps app i brug og er klar til at samarbejde om at forebygge indbrud i deres nabolag, siger hun.

Et hus bevogtet af nabohjælpere ville Jesper gå i en stor bue udenom, da han stadig var indbrudstyv:

– Nabohjælp var helt klar noget, jeg kiggede efter. Når man ser sådan et nabohjælpsskilt, så betyder det jo, at nogen holder øje. Så begyndte jeg at overveje, om det var værd at bryde ind, siger han.

Gode råd mod tyveri

Sådan kan du snyde tyven i ferien: Tænk over, hvor synlige dine særligt værdifulde genstande er. Kan man se dine designermøbler, smykker eller lignende gennem vinduerne ude på gaden? Efterlad lidt opvask, vasketøj eller børnenes legetøj, så huset ser beboet ud. Sæt en timer på din radio og dit lys, eller brug et såkaldt fake-tv, der får det til at se ud som om, at dit tv er tændt. Lås dine redskaber og dit værktøj inde i redskabsskuret, så de ikke kan bruges til at bryde ind i din bolig. Klip hækken, så den højest er 1,6 meter høj. Dermed fjerner du gode gemmesteder omkring boligen, som kan give tyven ‘arbejdsro’. Arrangér feriehjælp via Nabohjælps app.
sky

 

Hvad er nabohjælp?

  • Nabohjælp er et samarbejde mellem Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden, som handler om at forebygge indbrud og skabe tryghed og trivsel for borgerne.
  • Når borgerne bliver mere opmærksomme i deres nabolag, øges risikoen for tyvene. Det får dem til at opgive deres forehavende og giver borgerne en følelse af kontrol over eget liv, fordi de selv kan gøre noget for at forebygge kriminalitet.
  • Man kan læse mere om nabohjælps app, som kan downloades i App Stoe eller i Google Play på www.nabohjaelp.dk og om, hvordan man sikrer sin bolig på www.dkr.dk.

(Kilde: Det Kriminalpræventive Råd)

Skriv en kommentar