(Last Updated On: 24. januar 2020)

Værkstedtovholder Kim Agertoug viser bord-bænkesæt frem til ’borgmesterpraktikant’ Laika fra 9. A, og den rigtige borgmester Anette Mortensen.
(Foto: Klaus Slavensky)

Strøby: Drengene på værkstedet, kalder de sig selv, de over 25 mænd i (næsten) alle aldre, som mødes ved drejebænke og afrettere på Blommevej 3 i Strøby.

Det er en del af det landskendte initiativ Mænds Mødesteder.

Bord-bænkesæt

Torsdag i sidste uge duftede køkkenet af lunt wienerbrød og kaffe, for Stevns borgmester Anette Mortensen (V) var på vej.

Hun havde tidligere været til et dagpleje-komsammen og set nogle flotte bord-bænkesæt til de 0-3 årige.

“Hvem har dog lavet dem?”, spurgte hun, og den 16. januar var hun på åstedet, hvor de kreative mandfolk viste deres værker frem.

Hæder og eget hus

Det hele startede i 2014, hvor kommunen inviterede til høringsmøder om der kunne være tilslutning blandt mænd for et sådant sundhedsprojekt.

Det var der, og det blev til en stiftende Generalforsamling på Vallø Strand den 24. april 2015, og allerede i 2016 var Mænds Mødesteder en så stor succes, at de modtog både SEAS’ Ildsjælprisen og Region Sjællands Sundhedspris.

I 2017 fik de friske fyre tingbogsattest på ejendommen Blommevej, og fra 2018 blev huset sat i tip-top stand, med nyt tag og nyt handicapvenligt toilet.

– Her har før været husflidsskole og siden børnehave, fortæller tovholder Kim Asgertoug, og viser velholdt gammelt værktøj frem, som kunne være fra et museum.

„Et fantastisk sted”

Overalt står der produkter, som mændene har lavet, og under borgmesterens besøg vises produktionen af de velslebne bord- bænkesæt frem.

Borgmester Anette Mortensen er begejstret, da hun ser smukke vindmøller, trækuglepenne, alverdens kasser og ikke mindst veldrejede skåle i træ,
– Det er da et fantastisk sted, udbryder borgmesteren, før hun bliver bænket ved et veldækket kagebord.

Man hjælper hinanden

Normalt kommer der ikke kvinder på Mænds Mødested i Strøby, det er et fristed for mænd.

Og den med “Ryd op efter dig, din mor er her ikke” er helt unødvendig, for man(d) klarer alt selv med den friskfyragtige tone, som hører til.

– Der er styr på tingene, fortæller Kim Asgertoug, som forklarer, at der altid er mindst to på værkstedet, hvis man skal bruge maskinerne, af sikkerhedsgrunde.

Fællesskabet er en del af samværet i huset, ikke kun når der spilles kort.

– Vi hjælper hinanden, svarer tovholder Kim på spørgsmålet om hvem som får idéerne til træarbejdet.

– Der er ikke nogen mappe med instruktionstegninger. Det er ligesom hvis man får et staffeli og noget malergrej, så klarer fantasien resten. Nogle kan det ene, og andre noget andet, lyder det.

Tomt „Misbrugerhjørne”

Man kan lave det som man har lyst til, men alkohol er bandlyst.

Til gengæld er der indrettet en hyggelig udendørsterrasse, hvor man kan ryge i fred. “Misbrugshjørnet” står der på døren, som fører ud i den friske luft.

Men terrassen er tom, mændene er på værkstedet for at producere bord-bænkesæt til dagplejeordninger til både Stevns og Køge. Det er blevet til over 60 sæt, og de laves af forskallingsbrædder, som pudses til teaktræsniveau, og som også endt så langt væk som til Odense.

– Men vi konkurrerer ikke med de professionelle virksomheder, understreger Kim Asgertoug.

sky

Skriv en kommentar