(Last Updated On: 3. marts 2020)

Hvad gør en person til en spion og er der stadig spioner i Danmark?

Museumsinspektør Iben Bjørnsson fortæller om spionerne under den kolde krig. (Foto: Østsjællands Museum)

Foredrag: Den kolde krig var spionernes krig. Selvom en tredje verdenskrig heldigvis aldrig brød ud, var der en livlig aktivitet under overfladen: tusinder af kvinder og mænd i aktiv tjeneste som spioner, agenter, efterretningsofficerer. En del af disse opererede også i Danmark: nogle af dem blev afsløret i samtiden, andre har vi først fået kendskab til efter Sovjetunionens sammenbrud. Nogle af dem kender vi måske stadig ikke?

– Man siger, at spionage er verdens næstældste erhverv og det er også stadig aktuelt i dag. Den kolde krig var spionernes krig og spionage var en helt central del af forholdet mellem Øst og Vest, siger Iben Bjørnsson, Ph.D i historie og museumsinspektør.

– Hvis vi vil forstå den kolde krig, er vi nødt til også at søge viden om det som foregik i det skjulte – selv om det stadig er en verden som ofte er utilgængelig, slutter museumsinspektøren, der er tilknyttet Koldkrigsmuseum Stevnsfort og arbejder dagligt med de hemmelige efterretninger som foregik under Den Kolde Krig.

Iben Bjørnsson giver torsdag den 12. marts foredrag om emnet, hvor hun serverer et indblik i de mest aktive østlige efterretningstjenester og deres arbejdsmetoder.

Hun giver en fortælling om nogle af de mest kendte sager, hvor der blev spioneret mod Danmark – og i et af tilfældende spillede Østsjælland en helt særlig rolle.

Det er torsdag den 12. marts fra kl. 19.30 til 21.30 på Østsjællands Museum på Rådhusvej 2 i Faxe.

Billetter kan bookes direkte på kalklandet.dk og koster 95 kr. inklusiv et glas vin.

Skriv en kommentar