(Last Updated On: 6. juni 2019)

Ditte Wiese Winther-Rasmussen har haft fornøjelsen af at undervise de unge skrivespirer. (Fotos: Rikke Michael Hansen)

Store Heddinge: ’Skriv en historie, send den videre og læs kun den sidste sætning i det, der allerede er blevet skrevet’. Sådan lød opgaven, da seks børn og unge forrige fredag var mødt op til skrivecafé på Store Heddinge Bibliotek.

Underviser Ditte Wiese Winther-Rasmussen, der er kommunikationsuddannet og forfatter, havde sat yderligere tre benspænd op, som de unge skulle inddrage i historien. Den skulle starte med ’Der var engang …’, indeholde så mange klichéer som muligt og så skulle der som minimum være to ud af følgende seks ord med i historien: vand, bille, hårlak, tomat, blå og Justin Biebers ’Baby’.

Efter 10 minutter blev historierne sendt videre til sidemanden, der skrev videre på historien, og efter endnu et skift til en ny forfatter, var opgaven slut. Det kom der seks meget fornøjelige og vidt forskellige historier ud af.

Alle kan de læses her.

Skrivetalenter

Det var sjette og sidste gang, at de unge skrivespirer mødte op i skrivecaféen på biblioteket. Gennem de seks gange har de fået forskellige værktøjer til at blive bedre til at skrive.

Deltagerantallet har ligget på mellem 6 og 11 deltagere, der alle har udvist stor fortælleglæde og har været supergode til at finde på historier.

Aldersmæssigt har de været mellem 11 og 22 år.

– Det har været rigtig fedt at være med til at låse op for nogle andres lyst til at skrive, at løfte dem videre. Og jeg er også selv blevet meget klogere. De er virkelig dygtige til at skrive, meget talentfulde, understreger Ditte Wiese Winther-Rasmussen, der selv har sin anden ungdomsroman på vej.

Den hedder for øvrigt ’Og så drukner jeg’ og er netop udkommet den 4. juni.

Skriv først, rediger bagefter

– De her skrevet dialoger, skrevet i jeg-form, skrevet om udseende og om følelser, og de har endda skrevet historier ud fra reklamer, fortæller Ditte Wiese Winther-Rasmussen, der også har taget dem igennem nogle af de huller, man som forfatter gerne skal undgå at falde i, som for mange klicheer for eksempel.

– Det har været rigtig godt med skriveøvelser, og jeg har lært meget om karakterudvikling, altså at få flere tillægsord på i beskrivelsen af karakterer og omgivelser, fortæller en af eleverne, der også hedder Ditte og gerne vil være forfatter.

Hun har især været glad for at lære om ’flowwriting’, der går ud på at skrive løs uden at tænke på stavefejl, kommaer og grammatik.

– Det gælder om at pakke hjernen væk og bare skrive, for man kan altid redigere bagefter. Det er for eksempel rigtig godt, hvis man oplever en skriveblokering, forklarer Ditte Wiese Winther-Rasmussen.

Også de andre har gennem kursusforløbet fået hjælp og inspiration til at skrive:

– Jeg har så mange historier i hovedet, og det kan nogen gange godt være forvirrende. Det har Ditte hjulpet mig med, fortæller Camilla, der skriver fantasy.

– Ja, vi har snakket meget om at være i det, man skriver, fortæller Ditte Wiese Winther-Rasmussen inden hun og eleverne kaster sig over den sidste skriveøvelse.

Aktiv Sommer med skriveworkshop

De stevnske forfatterspirer kan få mere inspiration til deres historier under dette års Aktiv Sommer, hvor der afholdes ’Skriveworkshop for unge forfatterspirer.

Det er på Hårlev Bibliotek med forfatter Sandra Schwartz, og workshoppen løber over to dage, den 8. og 9. august, begge dage fra kl. 10-15.

Tilmeldingen er åben og sker via stevns.dk.
rmh

Skriv en kommentar