(Last Updated On: 27. oktober 2020)

Få alt at vide om stenalderpigen Lola. (Pressefoto)

Foredrag: Hvad har stenalderpigen Lola at gøre med et gigantisk tunnelprojekt mellem Danmark og Tyskland til over 52 mia. kr.?

Det kan Bjørnar Måge, museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster, fortælle en hel del om, og det gør han torsdag den 29. okt. kl. 19:30–21:30 i Østsjællands Museum på Rådhusvej 2 i Faxe.

Lola, Lola, Lola

Det er ikke til at vide om fundet af stenalderpigen Lola er opkaldt af The Kinks-hittet af samme navn fra 1970, men hun er i sagens natur en del ældre.

Så hvis man dukker op og lytter til inspektør Måge, vil man høre nyt fra et arkæologisk projekt ,hvor derved hjælp af store maskiner blev fundet små og afgørende spor efter dem, der boede øst for Rødbyhavn i sten- bronze og jernalderen.

En enkelt vindruekerne

Undersøgelser kom meget tæt på fortidens mennesker, som da en birkebarksklump med tandmærker gav Lola, og et helt nyt indblik i livet i tidligneolitikum, eller da man i en bronzealderbrønd fandt en halv vindruekærne der gav klare indikationer på kontakt mod syd.

Undersøgelserne har også afdækket en markant ændring i bebyggelsesmønstret mellem bronze og jernalder, samtidig med at Danmarks bredeste hulbælte bygges.

De ydre rammer for Lolas liv afdækkes ved hjælp af de mange fantastiske fund fra udgravningerne ved Femern undersøgelsen. Foredraget fortæller også om, hvordan Lola, 5.750 år efter hun levede, blev rammen og omdrejningspunktet i museets helt nye stenalderudstilling.

Særåben for udstillinger

Museet holder sær-åbent kl. 17-19! af udstillingerne: Krigen og klimakrisen« og Fossiljægernes skatkammer« på foredragsaftenen.

Billet til både udstilling og foredrag koster 120 kr., billet alene til foredraget koster 95 kr. inkl. vin, øl eller vand, og de kan købes på www.kalklandet.dk
sky

Skriv en kommentar